Hajemveien

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Hajemveien (Asker)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Parti fra Hajemveien ved Tømmervika nordøst i Semsvannet.
Foto: Leif-Harald Ruud (2018).

Hajemveien i Asker tar av fra Semsveien ved Sem gjestegård, og går nordover langs østsiden av Semsveien til den ender ved gården Hajem (Hajum). Den er stengt med bom, og er 1,9 kilometer lang. Gangvei til Gupu tar av i Tømmervika.

Gården som har gitt navn til veien var tidligere to husmannsplasser under Sem. Langs veiens løp er det ingen bebyggelse ut over et par gamle plasser, Tangen og Tømmervika. Området brukes som kulturbeite for Skaugum. Øverst i dette terrenget, inn mot Skaugumsåsen, finner vi tydelige spor av det gamle havområdet, ca. 220 m over havet i dag.

Svartdalen, stedsnavn langs veien, var i 1950- og 1960-årene et travelt alpinområde før Vardåsen skisenter ble anlagt. Asker Jeger- og Fiskerforening har sitt settefiskanlegg i Svartdalen. Anlegget ble etablert i 1925 av overlærer Joakim Harstad ved Statens småbrukslæreskole, som det første anlegg i sitt slag i Norge. Allerede i 1927 kunne anlegget levere utsettingsklar yngel.


Koordinater: 59.8612692° N 10.4302593° ØAsker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Hajemveien er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.