Hanaborg holdeplass

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Hanaborg stasjon

Hanaborg holdeplass langs Hovedbanen i Lørenskog, 15,5 km fra Oslo Sentralbanestasjon, ble opprettet 1. oktober 1956. Den ligger 169,38 moh., noe som er det høyeste punktet på jernbanestrekningen Oslo–Stockholm.

Spørsmålet om holdeplass ved Haneborgtoppen hadde blitt bragt på banen av bygningsrådet allerede i 1941, og i 1952 kom Velforeningenes Fellesutvalg med en anmodning til kommunen om å få til et stoppested. Lørenskog kommune måtte stå for halvparten av utgiftene til stasjonen, og velforeningene i Haneborglia og Fjellhamarskogen samlet inn penger til formålet. Til sist ble tilskuddet fra Lørenskog i sin helhet dekket av kommunen, og velforeningene fikk dermed refundert sine innsamlede midler. Med holdeplassen på Hanaborg ble det også mulig å krysse jernbanesporet her. Tidligere hadde folk egentlig vært nødt til å gå om stasjonen på Fjellhamar, men det hendte titt og ofte at det ble klipt hull i gjerdet langs sporet, slik at folk kunne krysse sporet.

Eksterne lenker


0230 Lorenskog komm.png Hanaborg holdeplass er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.