Helvetesild

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Helvetesild, zoster eller herpes zoster, er en hudsjukdom som forårsakes av vannkoppevirus som blusser opp igjen. Den gir et smertefullt utslett som følger en hjernenerve eller ryggmargnerve, og legger seg i en belteform på en side av kroppen.

Etter at man har gjennomgått vannkopper, blir viruset liggende latent nær ryggmargen eller hjernestammen. Dette kan bryte ut i form av helvetesild langt senere, og ofte er det eldre som rammes etter hvert som motstandskraften mot vannkoppeviruset blir svekka. Det forekommer også oftere hos personer med nedsatt immunforsvar; at yngre mennesker med normalt immunforsvar får utbrudd er nokså sjelden. Under et utbrudd er det mulig å smitte personer som ikke har hatt vannkopper; de får da ikke helvetesild, men vannkopper.

Det de fleste merker mest til er smertene, og som oftest trenger man smertestillende medikamenter under forløpet. Noen pasienter får antivirale midler som kan korte ned utbruddet. Dersom utslettet er nær øyet kan det oppstå alvorlige komplikasjoner der, og dersom viruset vandrer mot ryggmargen er det en viss fare for hjernehinnebetennelse eller hjernebetennelse. Personer over 50 år samt personer over 18 år med nedsatt immunforsvar kan få vaksine mot helvetesild.

Sykdommen har hatt en rekke folkelige navn. Som helvetesild viser alveld, vondeld, våeld, nattbrann og flere andre navn til smertene og likheten med brannblemmer. Navn som alv-leivebelte og beltesjuke viser til belteformen på utslettet. I middelalderen og tidlig nytid ble helvetesild ofte blanda sammen med antonseld, og noen ganger også med rosen. Også på latin finner man flere navn på sjukdommen, som ignis Gehennae, ignis infernalis, ignis sacer og ignis Sancti Antoni.

Kilder og litteratur


Dietrichson annonse.jpg Helvetesild omhandler/omtaler en alvorlig sykdom/tilstand eller annen medisinsk informasjon. Søk alltid hjelp fra fastlege eller annet kvalifisert helsepersonell dersom du mistenker at du selv eller andre har denne tilstanden. Du bør aldri bruke informasjon fra oppslagsverk som eneste kilde når du skal ta viktige avgjørelser som berører din egen eller andres helse. Selv om denne artikkelen kan inneholde oppdatert informasjon om sjukdommen/tilstanden, er det også viktig å være klar over at fokuset på Lokalhistoriewiki er historisk informasjon og ikke medisinsk hjelp.