Hestesundveien

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hestesundveien i Asker går som blindvei vestover fra Vestre veiNesøya mot Hestesund. Her er bolighus av eldre og nyere utgave, også noen småhytter og uthus. Eneboligene dominerer. En offentlig badeplass ligger med forbindelse til veien.

  • 1. Nær badeplassen ligger et hus opprinnelig fra 1860 på plassen Sververen, det siste etter en rund «svarvet» kolle, som ble utjevnet ved utbygging.
  • 5. Det toetasjes huset ble tidligere kalt Brakka eller Tredekkeren og losjerte isarbeidere. Opprinnelig en kolestue fra Risør, flyttet hit i 1872.
  • 6. Sølyst, en eiendom med hus oppført i 1868, brukt av disponenten for A/S Nesøya Iscompagnie. Det ble anlagt vei til Hestesund fra Nesøytjernet i forbindelse med istrafikken, som startet i 1860-årene. På yttersiden mot fjorden stod flere ishus; i Helvede (dyp, mørk slukt), på Sververhalvøya og etter hvert i Tobakkshølet. Isen ble kjørt hit på lave sleder med hest, og ble lagret til seilskutene kunne komme inn når isen gikk.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Hestesundveien er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8613909° N 10.5133412° Ø