Hillestad kirke og kirkegård (Holmestrand)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Hillestad kirke i Holmestrand kommune.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Hillestad kirke og kirkegård ligger i Holmestrand kommune i Vestfold, nær der Hillestadelva renner ut i østre del av Hillestadvannet, nord for gården søndre Hillestad. Adressen er Odderudveien 4.

Hillestad kirke

Hillestad kirke ble innviet 29. september 1724. Det er en tømret langkirke med ca. 150 plasser. Skipet er rektangulært, det er kor i skipets fulle bredde med sakristi i den østre forlengelsen, og kirken har vesttårn og vestgalleri.

Kirken erstattet en eldre stavkirke samme sted. Stavkirken er nevnt første gang i 1390, men var sannsynligvis eldre enn det. Den ble revet samme år som den nye kirken sto ferdig.

Tårnet, sakristiet og våpenhuset (i tårnfoten, med inngang på sørsiden) er fra en ombygging i 1911 som ble ledet av arkitektkontoret Berner (Jørgen Berner og Carl Berner). Også dagens vinduer er fra ombyggingen i 1911, etter at vinduene tidligere var blitt utvidet i 1875.

Altertavlen er fra 1647 og ble overtatt fra stavkirken. Prekestolen fra 1636 er også er trolig overført fra stavkirken. Døpefonten med himling ble laget av Thomas Blix i 1725. Kirken har to klokker, den ene fra 1810, den andre fra 1919 (erstattet i sin tid en middelalderklokke).

Kirken ble pusset opp utvendig i 2009.

Hillestad kirkegård

Motiv fra Hillestad kirkegård, ved siden av Hillestad kirke.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Hillestad kirkegård er av relativt liten utstrekning, og den ligger nokså rektangulært rundt kirken. Den består av noen få eldre graver sør for kirken (fra 1800-tallet), ellers er det graver fra 1900-tallet og opp til i dag.

Det var kirkegård her også mens stavkirken sto, altså før 1724.

På kirkegården er det fra vikingtiden funnet et kar av kleberstein med spor etter jernhanker.

Galleri

Kilder og referanser

Eksterne lenker