Hillevåg-Hetland kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
{{{navn}}}

Frue kirke i Stavanger ligger sentralt, siden Hetland hovedsogn ligger som en krans rundt byen. Men man også kan si at den ligger usentralt rundt byen da det ble lang kirkevei for folk. Det viser seg å være uheldig for et landssogn å ha sin kirke i en større by: det kirkelige sentrum blir da utenfor menigheten. Kirkesøkningen fra landssognet blir som regel mindre god, og menigheten stykkes opp. Slik er det også blitt i Hetland. Ved kgl.res. av 7 juli 1913 ble det gitt tillatelse til å benytte bedehus (her Betlehem/Jåtten) til gudstjenester "inntil videre". Det ble tatt i bruk i 1914. Flere og flere fant Bethlehem utilfredsstillende som kirkehus (kapell). Det er foretatt mange forbedringer i Frue kirke. I 1933 fikk kirken nye benker, bekostet av sparebanken og kommunen. I 1935 fikk den i koret 3 vakre glassmalerier som fremstiller korsfestelsen, oppstandelsen og himmelfarten; det var en gave fra sparebanken. Samme år fikk kirken en alterduk og et stilig sølvkors på alteret. Alterduken var en gave fra Hetland kvinnelag.

Prestene: Aanen Aanensen, f. 1852 kallskap. i Hetland 1880, res.kapellan 1896, sokneprest 1907. Han døde i 1918. Anders Olsen Kløvstad, f. 1865, sokneprest i Hetland 1918-1935. Martin Bastian Olaus Blindheim, f. 1885, sokneprest i Hetland fra 1935.

Vaulen folk tilhørte Hetlandskirken inntil Hinna kirke kom ca.1966 på Gamleveien. Søndagsskolen foregikk hos en familie i Nedreveien på Vaulen. Det ble drevet søndagsskole der under krigen. Ellers hadde Hinna bedehusene Kinahuset og Idun.

Kilder

Info. fra kilder som Hillevåg historielag har tatt vare på.