Hjelp:Bildetekster og bildebeskrivelser

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bildeteksten forklarer hva vi ser, og setter det i sammenheng med artikkelen. Kreditering av opphavsperson er også viktig å få med.

Det er greit å være klar over at det ikke alltid er sammenfall mellom bildetekst og bildebeskrivelse. Bildeteksten er det vi ønsker å formidle om bildet i en kontekst, det vil som oftest si i en artikkel om et tema. Bildebeskrivelsen, det vi skriver om bildet når vi laster det opp i wikien, skal derimot kunne forstås uavhengig av denne konteksten.

En god bildetekst:

  • Identifiserer klart hva bildet viser
  • Viser hvorfor bildet er relevant for artikkelen
  • Setter bildet inn i en kontekst
  • Gjør leseren interessert i artikkelen
  • Er konsis

Om mulig skal bildeteksten gi svar på hva eller hvem vi ser på bildet, hvor og når det er tatt og av hvem. Dreier det seg om et kunstverk, bør også tittel være med. Enkelte bilder krever også at man sier noe om omstendighetene rundt bildet.


Bildebeskrivelser

Når du laster opp et bilde på wikien, fyller du ut et skjema med et felt for «Beskrivelse/skildring». Du kan stille deg samme type spørsmål som for bildetekster, for å finne ut av hva som bør med, men her har du ikke samme begrensning med hensyn til lengde. Om beskrivelsen inneholder en liten miniartikkel, kan det tvert imot lokke andre brukere til å skrive om for eksempel Tonsen transformatorstasjon.

Husk at tekst i bilder ikke er søkbar. For at denne typen bilder skal fanges opp og bli brukt, er det lurt å være raus med bildebeskrivelsene. For eksempel blir denne annonsen for et fotografisk atelier om navnet på atelieret og fotografen tas med i beskrivelsen.

Beskrivelsen brukes i søk etter bilder, og hjelper andre til å finne fram, så legg gjerne inn alternative navn, synonymer og annet som gjør det lettere å finne bildet.

Skriv inn informasjon om bildet når du laster opp. Du kan også gå tilbake til bildesida og redigere senere.

Se også