Hjelp:Dynamiske lister

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Dynamiske lister er en tilleggsfunksjon som er tatt i bruk på denne wikien. Kort forklart plukker funksjonen ut artikler som tilhører en gitt kategori, en kombinasjon av kategorier, bruker en spesiell mal, lenker til en spesiell artikkel eller annet. Utvalgskriteriene kan kombineres til et stort antall sorteringsmuligheter.

Bruksområder

Dynamiske lister kan brukes for å lage oversikter over kategorier innenfor et avgrenset tematisk eller geografisk område. Dette har man på wikier vanligvis gjort ved å lage detaljerte, sammensatte kategorier, men svakheten med den metoden er at man risikerer å måtte lete gjennom mange kategorier for å finne det man leter etter. Når dynamiske lister brukes for det mer avgrensede og spesielle, kan kategoriene være noe romsligere og dermed lettere å bruke når man leter etter informasjon om noe man er litt usikker på hvor hører hjemme.

Listene brukes i en del tilfeller slik navigasjonsmaler brukes på andre wikier, det vil si som en rask måte å lenke til relaterte artikler. Fordelen med å bruke denne metoden er at malen oppdateres automatisk når nye artikler legges til.

Hvordan?

Å lage dynamiske lister er ikke det første man bør gi seg i kast med som nybegynner. Det er mange ting som må gjøres helt riktig for at det skal fungere, og det kan være frustrerende i begynnelsen.

For de som vil prøve seg finnes en manual på engelsk, DPL manual.

For de som foretrekker å vente litt finnes det noe halvfabrikata:

  • {{kategoriliste}}: Ved å skrive {{kategoriliste|kategorinavn}} får man en liste over alle artikler i en kategori presentert som en boks øverst i høyre hjørne
  • {{kategorisnitt}}: Ved å skrive {{kategorisnitt|kategorinavn1|kategorinavn2}} får man en liste over artikler som ligger i begge de to artiklene. Denne kan utvides med flere kategorinavn som alternativer til kategorinavn2. Informasjonen legges i boks i øvre høyre hjørne
  • {{liste}}: Tar imot flere parametere, f.eks. to kategorier, kategori og kategorimatch, utelukking av kategori mm. Presenterer informasjonen som en liste i selve artikkelen.
  • {{personliste}}: Som {{liste}}, men lager en sortbar liste på formen Etternavn, Fornavn

Det finnes også en rekke dynamiske maler som er i bruk i artikler. Disse kan man klippe og lime inn andre steder, og det er oftest enkelt å bytte parametere (kriterier).

Det er også fritt frem for å be om hjelp, enten til en du har sett behersker dette eller på en diskusjonsside.