Hjelp:Dynamiske lister

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Dynamiske lister er en funksjon som brukes til å lage sorterbare oversikter etter ulike utvalgskriterier. Du kan for eksempel plukke ut artikler i en gitt kategori eller en kombinasjon av kategorier, artikler som bruker en spesiell mal eller lenker til en bestemt artikkel. Listene er dynamiske, det vil si at de automatisk oppdaterer seg med nye artikler.

Hvordan?

Å lage dynamiske lister (DPL for Dynamic Page List) er ikke det første man bør gi seg i kast med som nybegynner. Det er mange ting som må gjøres helt riktig for at det skal fungere, og det kan være frustrerende i begynnelsen.

For de som vil prøve seg finnes en manual på engelsk, DPL manual.

For de som foretrekker å vente litt finnes det noe halvfabrikata:

  • {{kategoriliste}}: Ved å skrive {{kategoriliste|kategorinavn}} får man en liste over alle artikler i en kategori presentert som en boks øverst i høyre hjørne.
  • {{kategorisnitt}}: Ved å skrive {{kategorisnitt|kategorinavn1|kategorinavn2}} får man en liste over artikler som ligger i begge de to kategoriene. Denne kan utvides med flere kategorinavn i tillegg til kategorinavn2. Informasjonen legges i en boks i øvre høyre hjørne.
  • {{liste}}: Tar imot flere parametere, f.eks. to kategorier, en kategori og en kategorimatch, utelukking av en kategori m.m. Informasjonen legges som en liste i selve artikkelen. Se malsiden for forklaring av parametrene.
  • {{personliste}}: Som {{liste}}, men lager en sorterbar liste på formen Etternavn, Fornavn.

Det finnes også en rekke dynamiske maler som er i bruk i artikler. Disse kan man kopiere og lime inn andre steder, og det er ofte enkelt å bytte parametere (kriterier).

Det er også fritt fram for å be om hjelp, enten direkte fra en du har sett behersker dette eller via en artikkels samtaleside.

Mulig bruk av dynamiske lister

Den enkleste måten å vise mulighetene på er å gjennom eksempler:

Enkle lister

Tabeller

Vedlikeholdsarbeid