Holla historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Forsamlingshuset til Holla Historielag.
Foto: Per Ormestøyl (2017)

Holla historielag er et historielag i Nome kommune i Telemark. Laget ble stifta i 1978 og har utgitt årboka Holla-minner siden 1986.

Historikk

Lagets stiftelse kan enten regnes fra 1963 eller 1978. I 1963 ble Holla historielag første gang stiftet, men var bare virksomt i to år. All aktivitet lå deretter nede til 28. april 1978. Da møttes en del lokalhistorisk interesserte i Banksalen, Holla Sparebanks lokale i andre etasje på Foreningen på Krøsset, for å stifte laget på nytt. Siden den gang har aktiviteten vart kontinuerlig fram til i dag.

I 1963 ble Finn Bærland valgt til formann, med Arne Johan Gjermundsen som sekretær. I styret satt ellers Morten Olsen, Anders August Høiseth og Werner Nielsen. I 1964 kom godseier H. S. D. Cappelen inn i styret. Laget var særlig opptatt av arbeidet med å danne et bygdetun, og gjenoppbygge Holla gamle kirke. Jon Hvitsand holdt flere foredrag om gamle Ulefoss og Hørte­-slekter. Noen møter foregikk i H. S. D. Cappelens lokaler.

Vinteren og våren 1978 tok Arne Johan Gjermundsen initiativet til nystiftelse av Holla historielag. I april 1978 var laget igjen en realitet, denne gang med Gjermundsen som formann, og Finn Bærland som nestformann og kasserer.

Lagets formål var da som nå å vekke interesse og skape forståelse for bygdas historie. Laget arbeider for å spre kunnskap om kulturarv og verning av kulturminner av alle slag i bygda.

Eksterne lenker