Hvalskjær

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hvalskjær er et skjær i Asker, utenfor Hvalstrand. Populært samlingssted, særlig ved de tidligere racerbåt-konkurransene i Leangbukta. Fredet som sjøfuglereservat.

Hvalskjæret naturreservat, opprettet ved kongelig resolusjon 15. desember 1978, dekker et areal på ca. 17 dekar som omfatter Hvalskjæret med tilliggende skjær og tilstøtende sjøområder innenfor en avstand av ca. 50 m fra land. Formålet med fredningen av er å bevare livsmiljøet for plante- og dyrelivet i området, særlig ut fra hensynet til sjøfuglene og deres hekkeplasser. Det er ilandstigningsforbud i perioden 15. april–15. juli.

Hvalskjæret hadde tidligere stor betydning som hekkeområde for hettemåke. Fra 1989 forsvant hettemåkene. Tellinger fra 2005 viste at gråmåke hadde overtatt som vanligste hekkefugl og at ærfuglkolonien var økende. Andre registrerte hekkefugler er tjeld og hvitkinngås.


Koordinater: 59.8439875° N 10.4973846° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Hvalskjær er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.