IT Fornebu Eiendom Holding

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

IT Fornebu Eiendom Holding AS, ITFH, Martin Linges vei 17 i Bærum, er en eiendomsaktør som utvikler det tidligere Terminalbygget og hangarområdet på Fornebu, etter at hovedflyplassen ble flyttet til Gardermoen i 1998. Prosjektet utvikles i samarbeid med KLP Eiendom AS. De største aksjonærene i ITFH er SIVA Fornebu AS (32,6 %), Ganger Rolf ASA/Bonheur ASA (12,6), Selvaag Gruppen AS (12,6), Den norske Bank ASA (12,6), Sektor Eiendomspartner AS (12,5) og Linstow AS (12,5). IT Fornebu AS (ITF), som har ansvaret for å utvikle og virkeliggjøre visjonen om å bygge et it-, kunnskaps- og innovasjonssenter på området, eies av ITFH (83,1 %), Telenor Communication II AS (11,5) og KLP Eiendom (5,4). Selskapet opererer i nært samarbeid med datterselskapet IT Fornebu Inkubator AS.

IT Fornebu-prosjektet startet i 1995, da Fred. Olsen og stiftelsen Norsk Investorforum lanserte ideen om et it- og kunnskapssenter på Fornebu. Konseptet ble utviklet parallelt med vedtaket om å plassere Telenors hovedkontor på Fornebu. IT Fornebu ble etablert 24. oktober 1996. Samme år vedtok Bærum kommunedelplan 1 for Fornebu. Der fremgår det at «Området skal kunne romme et kunnskapsorientert senter for høyteknologisk næringsvirksomhet på nasjonalt og internasjonalt nivå». IT Fornebu Eiendom AS (ITFE) ble etablert 7. mai 1997. Planene om it- og kunnskapssenteret fikk støtte av regjering og Storting. I 1999 utlyste Regjeringen Bondevik en konkurranse for å få presentert konsepter for utvikling og deltakelse som statens samarbeidspartner i it- og kunnskapssenteret. Det ble forhandlet parallelt med tre grupperinger: Nettverk Fornebu AS (Orkla, Storebrand og ICA/Hakon Gruppen), Fornebu Technoport (KLP Eiendom og Forskningsparken) og IT Fornebu. Under forhandlingene gikk Fornebu Technoport og IT Fornebu sammen i IT Fornebu Technoport. Etter gjentatte behandlinger og mye debatt, ble denne grupperingen valgt av Stortinget 7. mars 2000. ITFE inngikk leieavtale for det 35 000 m2 store Terminalbygget, startet arbeidet med en helhetsplan og ombygging i deler av bygget. Staten kom inn på eiersiden gjennom SIVA Fornebu AS fra 2001. 29. juni samme år overtok ITFE og KLP Eiendom statens 316 dekar store eiendom, og kommunen gav tillatelse til å bygge om Terminalbygget til it- og kunnskapssenter. Forskningssenteret Simula Research Laboratory flyttet inn som en av de første leietakerne. Sommeren 2006 var bygget ferdig utleid, med om lag 75 bedrifter og 1100 arbeidsplasser. Utviklingen videre skal skje innenfor en planramme på om lag 150 000 m2 ny næringsbebyggelse, samt hotell og rundt 500 boliger. Det første nye næringsbygget, Portalprosjektet på 28 000 m2, ble igangsatt i 2007. En marina med om lag 500 båtplasser utvikles gjennom Fornebu Marina AS, som eies likt av ITFE og Rolfsbukta AS.

Høsten 2007 ble all virksomhet i IT Fornebu-familien samlet i 11 datterselskaper under IT Fornebu Eiendom Holding. I tillegg til ordinær eiendomsvirksomhet, er satsingsområdene TIM (telekommunikasjon, Internett og media), energi og bioteknologi. Et innovasjonssenter ble åpnet i Terminalbygget i februar 2008. ITFH ledes av adm. direktør Erik Løfsnes, og ITF av adm. direktør Kristin Woje Ellingsen. Konsernet hadde til sammen 10 ansatte og omsatte for 61 millioner kroner i 2007.


Koordinater: 59.8959° N 10.6275116° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg IT Fornebu Eiendom Holding er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.