Ingvald Severin Stålesen Røinestad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ingvald Severin Stålesen Røinestad var en bondesønn fra Kvinesdal i Vest-Agder. Han emigrerte til Amerika i 1904 og ble etter hvert eier av og leder for en stor rørleggerbedrift.

Ellen Ånensdatter Røinestad, født Omland, og hennes mann, Ståle Syvertsen Røinestad. På morens fang, Ingvald Severin. Mellom foreldrene, Beer. Foto: Ukjent. Kvinesdal, 1888.
Ståle Syvertsen Røinestads familie. I bakre rekke er står barna fra første ekteskap, Andreas, Anna Tonette (kalt Netta) og Syvert. I rekken foran: Elen Ånensdatter Omland (Ståles tredje kone og mor til de to småbarna), de to jentene er barna fra ennet ekteskap, Tale Katrine, så Ståle, husets overhode, så Sara Amalie og bestemor/Ståles mor og kårkone, Anne Tonette Guttormsdatter Nedland (1818 til 1913). De to "fangbarna" er Ingvald, som ikke klarte å sitte stille, og Beer. Den yngste søsteren Inger var ikke født da bildet ble tatt. Foto: Ukjent. Kvinesdal 1888.
Konfirmasjonsbilde av Ingvald, 14 år. Visittkortbilde. Bildet er kolorert. Foto: Ukjent. Kvinesdal, 1901.
Ingvald, 25 år gammel. Bildet er kolorert. Foto: Ukjent. Chicago, 1912.
Bryllupsbilde av Theresa Boehm (24) og Engval Stevenson (36) Bildet er kolorert. Foto: Ukjent. Crown Point, Indiana, 28. november 1923.
Theresa med sitt andre barn, Ellen Blaine. Barnet var sterkt ønsket, siden Theresa og Engval hadde mistet sitt første barn, Jane, to år tidligere. Jane ble bare to måneder gammel. Foto: Ukjent. Chicago, 1926.
Engval med sin kone Theresa og sine ansatte utenfor rørleggerforretningen. Foto: Ukjent. Chicago, 1922.
Engval på kontoret sitt i rørleggerforretningen som han etablerte i 1911. Badeinteriøret til venstre er en utstilling med henblikk på salg. Foto: Ukjent. Chicago, 1940.
The Bayfield House. Dette var familien Stevensons sommerhus i Bayfield, Wisconsin, i mange år.
Engval på båten over Atlanterhavet fra USA til Norge i 1926, sammen med sin lille datter, Ellen Blaine. Engval og Theresa skulle besøke hans søster, Inger Marie Hammersmark, i Flekkefjord. Foto: Ukjent.
Engval med sin bil av typen Nash. Foto: Ukjent. Chicago, 1930.
Engval begynte med fribryting da han var 30 år gammel. Han fikk "blomkålører" som følge av skadene han pådro seg som bryter. Her er han 50 år gammel. Bildet er kolorert. Foto: Ukjent. Chicago, 1936.
Engval Stevenson iført sine medaljer i fribryting. Bildet er kolorert. Foto: W.M.Wood. Chicago, 1938.
Engval og Theresa Stevensons barn. Fra venstre: Marie, Ellen, Stanford og Edward. Foto: Ukjent. Chicago, 1933.
Familien Stevenson på 1950-tallet. Foran: Theresa og Engval. Bak fra venstre barna Edward, Ellen, Marie og Stanford. Engval er 62 år. Bildet er kolorert. Foto: Ukjent. Chicago, 1952.

Ingvald Stålesen ble født på gården Midt-Røinestad ved Kvinesdal, den 17. september 1887. Han var sønn av bonde og hestehandler Ståle Syvertsen Røynestad og Elen Ånensdatter Omland. Ingvald hadde en eldre bror som het Beer og en yngre søster som het Inger, samt flere halvsøsken.

Reisen til Amerika

Moren døde av tuberkulose i 1893, og faren døde i en ulykke i 1899. Gården Midt-Røinestad var i praksis eid av banken, og faren skyldte penger. Det var derfor ingen gård å arve og lite annen arv på deling for de åtte barna fra farens tre ekteskap. Både Ingvald og hans bror Beer ønsket å emigrere til Amerika. De hadde penger til Amerika-billetten, men tjente opp de ekstra pengene de trengte for å komme inn i landet ved å jobbe på gården til sin svoger, Retsius Kyllingstad. Gården hans lå på Oppsal i Gjesdal ved Sandnes i Rogaland. Beer reiste over i 1902 og Ingvald i 1904, begge som 17-åringer. Ingvald dro alene til USA med Cunard-linjen. Den 15. april 1904 reiste han fra Kristiansand med dampskip til Hull i England. Så dro han med tog fra Hull til Liverpool og med dampskip fra Liverpool til New York.

Den første tiden i Amerika

Da Ingvald kom til New York, ble han møtt av sin eldre halvbror, Andreas, som hadde reist over før ham. De tok toget sammen til gården hans ved den lille byen Gladstone i Nord-Michigan. Ingvald bodde hos broren i en periode, mens han arbeidet på en trelastfabrikk. Ingvald var fast bestemt på å lære seg engelsk godt og bli amerikaner så fort som mulig. Snart dro han til Chicago og etablerte seg der for godt. Navnet hans ble Engval R. (Røinestad) Stevenson, med kallenavnet Steve. Han brukte også navnet Ed Stevenson.

Rørleggerforretningen

Ingvald var rørleggerlærling fra 1905 til 1908. Etter det jobbet han som rørlegger i flere store bygninger i Chicago. I 1911 ble han rørleggermester og åpnet sin egen lille forretning, «E. Stevenson & Company. Plumbing and Heating Contractor.» Rørleggerforretningen lå ved 58. gate og Ashland Avenue. I 1914 flyttet han virksomheten sin, med en butikk og en kontordel, til South Western Avenue. Etter hvert utvidet han forretningen til å omfatte visnings- og salgsrom. I nærmere 40 år drev han sin egen rørleggervirksomhet med mange ansatte. Forretningsideen hans var gassbasert oppvarming av hus.

Dyrefarmer

I tillegg til sin etter hvert blomstrende rørleggerforretning eide Ingvald i en periode både en saue- og kalkunfarm og en rådyrfarm i Bayfield ved Lake Superior i Wisconsin. Han fikk også bygd to dammer, der han satte ut ørret. Familiens sommerhus lå i mange år i Bayfield. Landskapet i dette området minner om Norge.

Idrettsmann, jeger og fisker

Ingvald var veldig sportsinteressert og var medlem av en rekke foreninger i Chicago. Som daglig leder for rørleggerforretningen ble det mye stillesitting, så for å bevare helsa begynte han med fribryting, 30 år gammel. Etter tre år ble han profesjonell Midwest Champion. Han var fribryter i amatørklassen til han var 48 år gammel. På slutten av 1920-tallet var han manager for flere boksere, blant andre den norske bokseren Otto von Porat og den estiske bokseren, Anton Raadik. Ingvald vant en rekke premier i golf. Han dro dessuten på jakt- og fisketurer i Wisconsin og Canada. Ingvald var også frimurer.

Ingvald ble i bokseren Otto von Porats selvbiografi, «Kampår-Minner fra mitt liv som bokser», 1942, omtalt som energisk, nøysom og initiativrik. Han var dessuten veldig god til å lage mat. Som så mange andre forretningsmenn på 1930-tallet mistet Ingvald alt han eide, også huset sitt. I den vanskelige tiden bodde han alene på et rom bak forretningen, mens han sakte men sikkert bygget opp alt sammen igjen. Familien hans bodde i sommerhuset i Bayfield, som var det eneste huset de ikke mistet i de harde tredveårene.

Ingvald tjenestegjorde i den amerikanske marinen i første verdenskrig, som instruktør i fribryting på marinebasen Great Lakes.

Møte med lastebilsjåførenes fagforening

The Teamsters, lastebilsjåførenes mektige fagforening i USA, under ledelse av Jimmy Hoffa, forsøkte å få de av Ingvalds ansatte som kjørte lastebil mellom hjemmet og rørleggerforretningen, til å bli medlemmer hos dem. De var på sin side allerede fagorganisert i rørleggernes egen fagforening. En dag blokkerte medlemmer av The Teamsters veien utenfor rørleggerforretningen med en lastebil, slik at Ingvalds ansatte ikke fikk kjørt ut. Da fikk de Ingvalds knyttneve inn gjennom vinduet i lastebilen sin, med trussel om bank, hvis de ikke forsvant. Og det gjorde de – for godt.

Ekteskap og familie

Ingvald giftet seg først med Elsie Klumpp i Chicago, den 23. desember 1914. Elsie var kontordame. Hun var 21 år gammel, og han var 27 år gammel. Elsie ble født 10. juni 1893 i Tyskland og immigrerte til USA sammen med sine foreldre i 1900. Ingvald og Elsie var gift i noen år. Så skilte de seg. De fikk ingen barn. Elsie giftet seg aldri på nytt og ble 102 år gammel.

Ingvald giftet seg så med Theresa Alma (Tracie/Tessa) Boehm i Cross Point, Indiana, i 1923. Hun var da 24 år, og han var 36 år. De fikk fire barn: Ellen, Edward, Marie og Stanford. Tre av dem hadde i perioder tilknytning til det amerikanske forsvaret, Ellen i Luftforsvaret, Edward i Hæren og Stanford i Marinen. Marie var sekretær i et advokatfirma. Edward og Stanford videreførte driften av farens rørleggerfirma etter hans død og utvidet den til å omfatte salg av baderomsmøbler.

Ingvald var på ferie i Norge to ganger, først alene i 1920, for å besøke søsteren, Inger Marie Hammersmark i Flekkefjord, så i 1926, sammen med sin kone Theresa og deres lille datter Ellen Blaine.

Ingvald døde i Orland Park, en forstad til Chicago, der han hadde kjøpt seg en liten gård, 3. februar 1960, 72 år gammel.


Kilder

  • Hittil upublisert slektsforskning av Marit Hammersmark.
  • Røyne Kyllingstad: «De dro til USA og ble mangemillionærer». Artikkel publisert i Kvinesdal historielags årsskrift og i avisen Lister, sist oppdatert 25. august 2018.
  • Slektsstoff, herunder fotografier og originaldokumenter stilt til rådighet av Ingvald Røinestads/Engval Stevensons barnebarn, Penelope Ellen Stevenson i Chicago, 2021.
  • Slektsforskning om Elsie Klumpp utført av Ann og Tom Thompson, Raleigh, North Carolina, 2021.
  • Otto von Porat: «Kampår – Minner fra mitt liv som bokser». 1942.