Jødisk Museum (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Jødisk Museum i Oslo»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Porten til Jødisk Museum i Calmeyers gate.
Foto: Chris Nyborg (2018).

Jødisk Museum i Oslo bevarer, formidler og forsker på gjenstander og dokumentasjon knytta til det jødiske samfunnet i Norge. Det holder til i den tidligere synagogen i Calmeyers gate 15b i Oslo.

Jødisk Museum ble opprettet som stiftelse i 2004 i samarbeid mellom Det mosaiske trossamfunn og Oslo Bymuseum, etter intitiativ fra Sidsel Levin. I 2006 ble museet etablert som en selvstendig stiftelse. Museet fikk leie deler av første etasje i den gamle synagogen fra 1921. Her ble museets første utstilling åpnet i 2008. Bygningen ble restaurert med hjelp fra blant annet NIKU, som kunne avdekke mye av den originale dekoren på veggene. Å ta vare på sporene fra denne synagogen har vært en viktig del av museets arbeid. Det er ellers både permanente og temporære utstillinger på museet. I 2014 hadde man omkring 2000 objekter i museets samling.

Jødisk Museum har hovedansvaret for nedsetting av snublestener i Norge. Dette er minnesmerker over jøder som ble drept under holocaust, satt ned i asfalten utafor hjemmene de ble henta fra.

Kilder