Jernbanens Musikkorps Narvik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jernbanens Musikkorps Narvik ble stiftet på nyåret 1907, men allerede i 1904 kom seks musikkinteresserte jernbanemenn sammen for å drøfte muligheten for å stifte et musikkorps. Den måten starten, med finansiering av instrument- og notekjøp ble ordnet på, er helt spesiell. De seks stifterne ga 50 kroner hver, et beløp som den gang tilsvarte en hel månedslønn. Korpset hadde i 2007 100-års jubileum, som ble markert på flere måter, blant annet med jubileumskonsert i egen regi, samt kirkekonsert sammen med Narvik Kirkekor, som også feiret 100 år i 2007. Her ble det urframført en messe for kor og korps. Komponert og dirigert av Bjørn Andor Drage. Jernbanens Musikkorps sto som arrangør for det 34 Nord Norske Musikkstevne i jubileumsåret. Etter at Norsk Jernbanemusikkforbund ble stiftet 3. november 1950, ble det bestemt at korpsets offisielle navn skulle være Jernbanens Musikkorps Narvik. I dag regner vi oss som verdens nordligste jernbanekorps. Korpset trives på turer, noe vi tar sikte på hvert 2. til 3. år. Det kan nevnes at vi var i Frankrike i 1967, Østerrike i 1970, 1974 og 1986, Tyskland i 1974 og 1996, Danmark i 1974 og 1998, Belgia i 1985, Polen i 1986 og 2003 og Calella i Spania 2009 og 2013.

Jernbanens Musikkorps kjøpte i 1996 eget hus, "Jernbanens Musikkorps Narvik Kulturhus" som vi er svært stolte over. Det er Narviks eldste kulturhus som ble bygget i 1902. Her øver vi en til to kvelder hver uke. Logen, eller gammel­logen som den i dag kalles på folkemunne, er Brugatens eldste bygning og Narviks eldste kulturhus. Snekker, byggmester og dramenser Hans Larssen kom til Narvik i 1900. Her ble han et interessert medlem av «Loge Narvik», og i 1902 sto han bak oppføringen av logens nye bygning i Brugaten 5. – Det sies at Larssen voktet og vedlikeholdt den med en omhu som om det var hans eget. Hans Larssen døde i 1932, nær 98 år gammel. Frem til Arbeiderpartiet bygde ut Folkets Hus i Gate 2 med stor scene og sal tidlig på 30-tallet, var ”Logen” byens storstue. I 1905 ble den første lokalrevyen oppført her. Angivelig ble revyen laget for å redde ”Logen” fra auksjon. Det sies også at revyen hadde både vidd og humør. Tradisjonen ble ført videre av ”Munterhetsklubben” som var byens mest aktive amatørlag i hine fjerne år. Det må skytes inn her at Jernbanemusikken har i sitt eie et bilde fra 1910 som viser korpset konsertoppstilt på logescenen. I tillegg til teater og revy, ble storstuen brukt til bokse- og brytes­tevner, konserter av ymse slag, eksamenssal for realskole og gymnas, foredragssal for reisende fra Folkeakademiet, Maran Ata-oppbyggelse med predikant Aage Samuelsen, postpakkeutlevering ved juletider, samt fremmøtested for sesjon og for skjermbildeundersøkelser. Noe som også er godt kjent, er at herrefolket under krigen ”forvaltet” huset med egne revyer og franskimporterte gledespiker.

Jernbanens Musikkorps Narvik er også arrangør av en av verdens vakreste turmarsjen, Svarta Bjørn marsjen. Denne arrangerer hvert år siste lørdag i juni og tar deltakerne med på en spektakulær ferd på rallarveien fra Bjørnfjell på Ofotbanens høyfjell ned til havet i Rombaksbotn der tuftene fra byggingen av Ofotbanen på slutten av 1800- og så vidt inn på 1900 tallet fortsatt er å finne. Man kan her oppleve å starte på fjellet i vintervær, gå seg gjennom våren og ned til sommeren ved havet.


Kilder

Eksterne lenker

http://www.jmk.no/narvik/hjem