Jessheim stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Trøgstad stasjon, som åpnet i 1854 i forbindelse med åpningen av Hovedbanen. Bygningen var en 1 1/2 etasjes panelt tømmerbygning opp oppført i tidlig sveiser-stil. Bak stasjonen ser man det første pakkhuset.
Foto: DigitaltMuseum
Den nåværende stasjonen, bygget i teglstein. Denne stod ferdig i 1908. Arkitekten var Henrik Bull. Pakkhuset ble samtidig flyttet over på østsiden av jernbanelinja.
Foto: DigitaltMuseum

Jessheim stasjon er navnet på togstasjonen som ligger i Jessheim sentrum i Ullensaker. Den første stasjonsbygningen ble bygget i 1854, som en del av Hovedbanen mellom Eidsvoll og Kristiania.

Trøgstad stasjon

Et av de viktigste argumentene for byggingen av Hovedbanen var å forenkle varetransporten mellom Minnesund og Kristiania. Stasjonen som ble åpnet i 1854 fikk navnet "Trøgstad" etter gården Trøgstad som ligger drøye 2 km sør-vest for stasjonen. Bygningen var en 1 1/2 etasjes panelt tømmerbygning. Den var bygget i tidlig sveiser-stil, lik de andre stasjonene langs Hovedbanen. Arkitektene var Wilhelm von Hanno og Henrich Ernst Schirmer, begge fra Tyskland. I tillegg til stasjonsbygningen ble det bygget pakkhus for lagring av varer og gods, et vanntårn, stasjonsmesterbolig og tilhørende utedo.

Stasjonen ble raskt et knutepunkt for reisende og for transport av varer. Dette førte til at det i området rundt stasjonen vokste frem industri, hotell, kafeer og butikker.

Jessum

I 1904 brant den første stasjonsbygningen, etter en skapsprenging. Det tok ikke lang tid før man var i gang med et nytt bygg. Men utgangspunktet var endret i forholdt til 50 år tidligere: Stasjonen het nå "Jessum" og området rundt var nå blitt et blomstrende tettsted. Bare 3 år tidligere var Herredshuset blitt bygget og man ønsket at den nye stasjonsbygningen skulle være et signalbygg i bygda. Kommunen ga en av Norges mest anerkjente arkitekter, Henrik Bull, oppdraget med å tegne bygningen. Bull tegnet den nye bygningen som en tysk middelalderborg med en klar jugendstil. I tillegg til nytt stasjonsbygg ble hele stasjonsområdet gjort om på: Det gamle pakkhuset som hadde stått bak stasjonsbygningen ble revet og nytt pakkhus ble satt opp på østsiden av sporet. I tillegg ble det anlagt et nytt spor. Foran stasjonsbygningen ble det anlagt en stor park i victoriansk stil: med lysthus og grusganger. Den nåværende stasjonsbygningen stod ferdig i 1908.

Galleri

Kilder

  • "Kulturminner i Ullensaker" (hefte, 42 sider), utgitt av Ullensaker kommune i forbindelse med markeringen av Jessheims bystatus, 2013.
  • "Historien om Charles King", Bjørg Vikne Dæhlie, 2014.