Johan Falkberget og Grorud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
I Kirkesvingen 10 (Fløifjeld) på Grorud bodde Falkberget 1914-22, og her skrev han bl.a. Bør Børson jr..
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Forfatteren Johan Falkberget (1879–1967) var født i Rugledalen på Røros, og blir kalt Bergstadens dikter fordi han gjerne skrev romaner fra gruvemiljøet, blant annet Den fjerde nattevakt (1923). I perioden 1909 – 1922 bodde han imidlertid i hovedstadsområdet, det aller meste av tiden på tre ulike adresser ved Grorud i Aker, nå Oslo.

Fra 1910 til 1913 bodde han i villaen Lillaborg i dagens Pastor Blaauws vei 13, like ved Grorud kirke. Da hans eldste datter Oddbjørg døde her i 1913, flyttet familien til gården Fjeldborg i dagens Fossumveien 2a, litt lenger nord. Fjeldborg hadde fram til 1898 vært en del av Romsås gård.

Etter en kortere periode på Fjeldborg, som skal ha vært for langt fra jernbanestasjonen på Grorud for Falkberget, flyttet familien i 1914 til eiendommen Fløifjeld i Kirkesvingen 10, nedenfor Grorud kirke. Her skrev Falkberget flere romaner, blant annet Bør Børson jr, Brennoffer, Lisbeth på Jarnfjeld og Sol. Familien bodde på Fløifjeld til 1922, da de flyttet hjem til Rugledalen på Røros.

I løpet av sin tid i Grorud-området knyttet Falkberget livslang kontakt med kjente lokale personligheter som Trygve Lie, Ragnvald Bratz og Hallvard Bergve. Lie bygget senere også hytte hos Falkberget i Rugledalen på Røros.

I september 2013 ble en blå plakett fra Oslo Byes Vel satt opp ved huset i Kirkesvingen 10 på Grorud til minne om forfatterens tid her. Avdukningen av plaketten ble gjort av dagens eier, sammen med forfatteren Tom Egeland, som har tilknytning til området.

30. september 2014 ble en bronsebyste av Falkberget avduket på Grorud (utenfor arbeiderboligene i Grorudveien 3-5). Bysten er laget av Nils Aas (1933-2004), og ble opprinnelig laget til Høstutstillingen i 1964. Aas' sønn, Atle Aas, var aktiv i arbeidet med å få bysten plassert på Grorud, og var også til stede ved avdukningen, som ble foretatt av Jack Grimsrud, bydelsutvalgsleder i Bydel Grorud. Kultursjef i Røros kommune, Morten Tøndel, var også til stede under høytideligheten.

Galleri

Kilder og referanser