Jordpottepresse
Ei jordpottepresse er et redskap som brukes for å lage potter av jord, eller helst torv. Ved å lage slike potter kunne man så i dem og oppbevare dem på et varmt sted, enten det var i et drivhus, innendørs i annen bygning eller i solveggen, og så sette ut plantene direkte når de var sterke nok.
Bruk av jordpotter fører til at det er mindre fare for at spirer skades når de settes ut, og de blir stående i samme jord som de har vokst opp i inntil den på naturlig måte løser seg opp og blandes med jorda rundt etter at de er satt ut. Dermed ble det lettere å dyrke fram arter som ikke klarer seg så godt ved såing på friland i norsk klima.
Å presse jordpotter krever mye kraft, og det ble derfor laget jordpottepresser som gjør denne jobben mye enklere. For mindre bruksenheter var det vanlig med hånddrevne presser, mens det på større gartnerier, planteskoler og andre steder tidlig kom motoriserte presser. Pressa har, som man ser på bildet, gjerne en «knupp» som presses ned i midten av potta. Denne etterlater seg et hull der man kan legge løsere såjord og frø. Det ytre skallet av jord eller torv blir fast nok til at man med litt forsiktighet kan flytte dem og plante dem ut når det er tid for det.
I nyere tid brukes ofte Jiffi-potter, der torv er pressa noe løsere sammen og i stedet holdes på plass av et nedbrytbart nett rundt potta. En kan også bruke plastpotter, men det medfører en fare for at jorda faller fra hverandre når spirene skal plantes ut slik at røttene blir eksponert, noe som er uheldig for planta.
Kilder og litteratur
- Muntlig informasjon fra Knut Svendsen (1951–2020), Spikkestad.