Kåre Andreas Nilsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bestyrer Kåre Nilsen på søndagstur med kone og barn under oppholdet i Harstad
Foto: Ukjent

Kåre Andreas Nilsen (født 1926) var samvirkelagsbestyrer. Han starta som betjent på Senja og gikk via avdelingsbestyrer og bestyrer til å bli innkjøper i Norges Kooperative Landsforening. Han fikk nær 51 yrkesaktive år i kooperasjonen.

Det starta i Tranøy på Senja

Stonglandet Samvirkelag hadde en avdeling på Å som ligger omtrent midt mellom Stonglandseidet og Skrolsvik, og der starta Nilsen som betjent i 1945. Etter om lag et år tid ble han hentet til Stonglandseidet for å bli bestyrer av samvirkelagets hovedutsalg.

Det fortsatte på Innlandet

Etter om lag to år til på Senja fikk han stillingen som bestyrer ved Mellembygd Samvirkelag hvor han ble i et års tid. Neste skritt var stillingen som avdelingsbestyrer ved Bardu Samvirkelag sin jernvareavdeling på Setermoen hvor han ble til han søkte seg til Trondenes Samvirkelag.

Harstadperioden

Selv mener Nilsen at han fikk stillingen som bestyrer ved Trondenes Samvirkelag i 1955, men vi har et bilde av ham som avdelingsbestyrer på Setermoen som er datert til 1956, så vi får gi et lite slingringsmonn her. Ved Samvirkelaget i Vika hadde man bygd ny butikk ved hovedveien, i stedet for de nokså trangbodde lokalene i «Kvitbrygga i Vika». Men dette ledet til at de nye lokalene tappet lagets egenkapital i tillegg til at det var nokså tungvint å drifte butikken. Etter om lag fire år med ”blodslit”, søkte han og fikk stillingen som innkjøper ved NKLs lager på Sortland.

I Vesterålen

I 1971 brant kooperasjonens lager på Sortland. Det ble bestemt at lageret ikke skulle bygges opp igjen, og Kåre Nilsen måtte ut på ny reise.

Bodø ble endestasjonen

De ansatte på Sortland fikk tilbud om arbeid ved NKLs lager i Bodø, og der ble Kåre Nilsen til han gikk av med pensjon i 1996. Et liv viet kooperasjonen.

Kilde

  • Samtale med Kåre Nilsen 19. juli 2011