Kari Skjønsberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kari Skjønsberg (født i Oslo 19. januar 1926, død samme sted 6. januar 2003) var litteraturforsker- og kritiker, forfatter og oversetter, kvinnesaksforkjemper og lokalpolitiker.

Bakgrunn

Skjønsberg var datter av Ingeborg Engvoldsen og Gunnar Skjønsberg, administrerende direktør i Gjensidige.

Forskning på og formidling av litteratur

Skjønsberg var engasjert både i forskning på og formidling av litteratur. Særlig var hun sentral i oppbyggingen av barnelitteratur som forskningsfelt i Norge. Magistergradsavhandlingen hennes fra 1953 handlet om barnelitteraturens framvekst i det 18. århundre. Som stipendiat fulgte hun opp temaet gjennom licentiatgradsavhandlingen Kjønnsroller, miljø og sosial lagdeling i barnelitteraturen (1972). I Skjønsbergs forskning går ofte barnelitteratur og kvinnesak hånd i hånd.

Fra 1958 til 1959 var hun lektor ved University of Chicago. En periode var hun også lektor ved Berles skole, før hun i 1968 ble ansatt ved Statens bibliotekhøgskole, der hun var lektor og senere førsteamanuensis til hun gikk av med pensjon i 1994.

Forfatterskap

Kari Skjønsberg fikk sin første skjønnlitterære tekst på trykk som femtenåring (1941). Siden skrev og oversatte hun en rekke skjønnlitterære bøker både for barn og voksne. På 1940-tallet dramatiserte hun flere av oversettelsene sine som hørespill for NRK Barnetimen.

Hun skrev under en rekke psevdonymer, blant annet Kari, Kas Berg, KaS, KS, K.S.B., Frøken og Kari Skjønsberg Bolin.

Politikk og kvinnesak

Skjønsberg var bredt engasjert i kvinnebevegelsen. Fra 1972 til 1978 var hun leder i Norsk Kvinnesaksforening. Hun var også redaktør for foreningens medlemsblad Kvinnesaksnytt. Hun var også redaktør for flere antologier om kvinnesak i historisk perspektiv.

Mellom 1978 og 1983 var hun medlem av Likestillingsrådet, som hun var blant pådriverne for å få opprettet.

Fra 1970-årene var Skjønsberg også aktiv lokalpolitiker, og mellom 1980 og 1983 representerte hun Arbeiderpartiet i Oslo bystyre.

Ettermæle

I 1996 utga Høgskolen i Oslo festskriftet Barnelitteratur og kvinnesak – eller omvendt : Kari Skjønsberg 1926-1996 i forbindelse med 70-årsdagen hennes. Boka inneholder bibliografi over Kari Skjønsbergs arbeider, som bygger på Kari Helen Cottons hovedoppgave "Kari Skjønsberg : en bibliografi" (SBH, 1985).

Høgskolen i Oslo opprettet i 1996 Kari Skjønsbergs pris til fremme av forskning om barne- og ungdomslitteratur. Prisen ble utdelt første gang i 1997.

Verv

  • Likestillingsrådet
  • Norsk barnebokinstitutt
  • Norsk kulturråd
  • Norsk kvinnesaksforening
  • Oslo kvinnesaksforening

Priser

  • 1998: Bastianprisen for barne- og ungdomslitteratur for oversettelsen av Katten som sa nei av Lloyd Alexanders.

Kilder