Kharian

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kharian er en by i det østlige Pakistan i provinsen Punjab. Mer enn 70 prosent av den pakistanske minoritetsbefolkningen i Norge skal ha røtter i denne byen eller landsbyene omkring. Byen er derfor på folkemunne blitt kjent som «Little Norway» i Pakistan. Byen har i dag over 94 000 innbyggere og ligger omtrent 13 mil sør for hovedstaden Islamabad. Jernbanen mellom millionbyene Lahore og Islamabad går gjennom Kharian. Næringslivet er dominert av landbruk, men det finnes også noen industribedrifter, særlig møbelfabrikker. Stedet har dessuten en stor militærforlegning, Kharian Cantt.

Tidlig på 1960-tallet migrerte mange menn fra Kharian til de rike oljestatene omkring Persiabukta og til en rekke europeiske land som Storbritannia, Spania, Italia og Hellas, for å skaffe seg arbeid. Etter midten av 60-åra minsket imidlertid etterspørselen etter arbeidskraft i disse regionene, mens den økte i Skandinavia. Flyttestrømmen vendte seg derfor nordover – særlig mot Danmark og Norge. Allerede i 1968 kom den første kontingenten av arbeidssøkende menn fra Kharian til Norge. Og i løpet av de neste 20 åra reiste om lag 3000 personer fra Kharian-området til Norge. Spesielt fra én landsby – Aalam Pur Gondlan – var migrasjonen til Norge så stor at stedet lokalt ble omtalt som «a mini Norway in Pakistan». Offisielt har landsbyen 2000 innbyggere, men 400 av dem bor i Norge, sto det i en avisreportasje fra 2014.

En viktig faktor i migrasjonen til Norge var politikeren Chaudry Naik Aalam, som var sterkt sosialpolitisk engasjert og opptatt av å utrydde fattigdommen i Kharian-området. Migrasjon var den viktigste veien ut av fattigdom, hevdet han. Chaudry var sjøl ganske velstående, og han garanterte for banklån til personer som ville migrere. På begynnelsen av 60-åra var det Storbritannia som var den primære destinasjonen, men han oppdaget etter hvert at arbeidsmarkedet i Norge representerte større muligheter, og derfor flyttet han oppmerksomheten mot vårt land. De pakistanske arbeidsmigrantene førte også betydelige rikdommer tilbake til Pakistan og til Kharian-området spesielt, slik at levestandarden for familiene som ble tilbake hevet seg betydelig. Også mer særnorske kulturuttrykk ble pløyd inn i den lokale kulturen, kunne norske journalister fortelle etter besøk i Kharian:

Her har visse norske kraftuttrykk gjort sitt inntog i dagligtalen. Norske lusekofter og bilder av Frognerparken finnes i mange hus, og av og til kan man støte på en norskregistrert bil.[1]

Referanser

  1. Nationen 27.4.1983.

Kilder og litteratur