Kikvik (Narvik gnr. 224)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Kikvik (Narvik gnr. 240)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kikvik
Fylke: Nordland
Kommune: Narvik
Gnr.: 224

Av Finn Rønnebu

Kikvik med sine bratte lier og uveisomme topografi er likevel en av de eldste bosetningene i Indre Tysfjord. Som gammel finnerydning var det trolig i bruk alt fra 1600- tallet. Vi vet at plassen lå øde midt på 1730- tallet. Ekteparet Nils Jacobsen og Anne Oleusdtr bodde i Kikvik på 1740- og 50- årene, der de fikk 6 barn. I 1760 ble familien herjet av en koppeepidemi som tok livet av 3 barn (Se Slekt, Kikvik 1) Seinere bodde sønnen Aanet der, fram til sin død i 1797. Gården var en tradisjonell finnerydning, men i 1776 var tiden inne for skyldsetting, og den gamle finneodelens tid var definitivt over. Gården ble skyldsatt for 1 pund og 4 mark. Første bygsel i Kikvik fikk Erich Jacobsen i 1779 på en part av gården til 16 mark. Vi vet ikke hvor lenge han var der, men ved folketellinga i 1801 er han gift mann og bor på Ytre Kjær som var hjemstedet. Kona hans kom fra Storå.


I 1785 fikk en Ole Olsen bøgsel på 16 mark i Kikvik, men heller ikke han blir der særlig lenge. Vi vet ikke hvem han var for det er mange av samme navn å velge mellom. Det er mulig han overtok Erichs bygsel, men det kan også være at han bygslet en ubrukt del av gården. Heller ikke Ole Olsen er i Kikvik i 1801.


Aanet Nilsen, som vi tidligere har nevnt, bodde sitt voksenliv i Kikvik. Han var gift første gang med Inger Joensdtr , og andre gang med Ane Ericsdtr. Bare et barn vokste opp og førte slekta videre. Det var datteren Ane, som flyttet til Tørnes (se Slekt, Tørnes 24B). Datteren Sigrie var i 1801 pleiebarn hos Joen Ericsen i Klubbvika. Senere hører vi ikke mer om henne. Det samme gjeren datteren Caren som i 1801 var pleiebarn hos Gulbrand Larsen på Råna, mens mora Ane Ericsdtr samme år var i tjeneste hos Ole Nielsen på Indre Kjær.


Rundt 1800 er de opprinnelige beboerne borte fra Kikvik og nye koster overtar. I 1796 fikk Arnt Gullichsen fra Kjøpsnes skjøte på en part i gården (16 mark). Han kjøpte sin part for litt over 32 riksdaler. Han hadde giftet seg i 1791 med Marit Larsdatter fra Kjøpsnes. Paret fikk til sammen 8 barn hvorav 2, Guren og Ole, nådde voksenalder og fikk etterkommere (Se Slekt. Kikvik 2). Arnt beskrives i folketellingen som ”Find og Gaardbeboer”, og er av tradisjonell sjøsamisk herkomst.


I år 1800 fikk Willum Lind i Kjøpsvik kjøpt den andre parten av Kikvik (12 mark). Kjøpesummen var da 60 riksdaler. Det er litt utforståelig og uforklarlig at det skulle være nesten dobbelt pris for en gårdsparten med mindre skyldøre. Noe av forklaringen kan vel ligge i at Lind på dette tidspunkt drev en heftig oppkjøpsvirksomhet i Tysfjord, og at prisen var kunstig høy. Rundt århundreskiftet var det altså to bruk i Kikvik. Vi har alt nevnt Arnt. Men på den andre delen som ennå et år var kronsgods bodde ”bumannen” Peter Hansen. Peter kom fra Balstad i Tjeldsund. I 1796 hadde han giftet seg med Inger Maria Henricsdtr fra Skarberg. De fikk bygsel hos Lind, men hadde da drevet bruket i flere år. I 1801 hadde paret døtrene Inger og Lisbeth, og i husstanden var også tjenestejenta Berit Paulsdtr fra Efjorden. Paret fikk åtte barn, men det var bare Regina Maria, født i 1808 som fikk etterkommere vi kan fram til i dag. Peter drev som bygselsmann fra til sin død i 1812. Enken Inger Maria giftet seg ikke pånytt, men vi må anta at hun senere bodde hos datteren på Tørnes


Kikvik var ingen lukrativ boplass, men i ei tid med befolkningsøkning og få ledige plasser rundt om, var den bra nok. Geografisk ble den mot slutten av 1700- tallet relativt sentral, da Kjøpsvik utviklet seg til et handelssentrum. Ved fastsettelsen av jordavgiften i 1802 er det ingen positiv beskrivelse av Kikvik:”…ingen Herligheder befindes (ved Gaarden)” og videre har den ”en midelmaadig Fæedrift og Kornavling”. Dårlig med skog var det også, bare til vanlig brensel. Men det som nok mest reduserte verdien var nok de nesten årlige skader som følge av snøskred og jord- og steinras. Under matrikuleringsarbeidet i 1818 bekreftes det ved følgende formulering som er ført i en egen anmerkning: ” Denne Gaaard Kiegvig er underkastet Sneeskree og Fieldskree”.


Derimot må vi nok karakterisere Kikvik som ideell hva fjordfiske angår, og det unngikk heller ikke matrikkelkommisjonen å få med seg: ” Denne er som alle Gaarde i Tysfjorden nogenledes bequem for Fiskerie til daglig Bordhold” .


I 1818 har gården 2 brukere, selveieren Arnt Gullicsen og leilendingen Anders Olsen. Vi har ikke skriftlig dokumentasjon på at Anders fikk bygsel, og må nok ta et aldri så lite forbehold om hvem det var. Mest sannsynlig var det Anders Olsen fra Indre Kjær som en periode bodde og drev i Kikvik på Linds part.


Likevel hadde det nok foregått en viss utvidelse og forbedring av gården som helhet. I 1818

Kunne det såes 1,5 tønne bygg som skulle gi 3 fold. Videre kunne gården fø 1 hest, 6 kyr og 30 småfe. Tross denne relative størrelse taes det forbehold for at ” Jordbunden er klippefuld og ikke bequem til Kornavling”.


Arnt drev sin part av gården fram til sin død i 1848, men det gikk nok dårligere etter hvert av årsaker vi ikke vet noe om. Begge gårdpartene, den ene eid av Lind i Kjøpsvik og Arnt sin del, ble i 1852 solgt til Kristen Jensen fra Helland. Linds del som inkluderte ”Rusviklubben” ble solgt 25 for speciedaler (112/107 lpn 181). Arnt hadde nok mot slutten av livet vært en fattig mann. Fattigbestyrelsen i Lødingen hadde overtatt styringa av bruket og også solgt til Kristen Jensen for en uspesifisert pengesum. Arnt ble beskrevet som ”fattiglem”. Arnts datter , Guren, hadde i 1825 giftet seg med Svend Guldbrandsen fra Sildvåg. De bodde i Kikvik fram til midten av 1830- åra da Svend døde og noen år senere giftet hun seg med en Gullic Pedersen, men forsvinner så ut av kildene. Arnts sønn, Ole, flyttet til Lysvold og fikk en betydelig etterslekt (Se Slekt, Lysvold 10)


Det er ytterst tvilsomt at Kristen selv drev bruket i Kikvik i 1850- åra. Vi vet ikke nøyaktig når Johannes Olsen og Britha Johannesdtr kom til Tysfjord og Kikvik, men jeg vil anta at det var midt i 1850- åra. I hvertfall fikk de kjøpt en part av gården(lpm 181) i 1859 av Kristen Jensen for 40 spd. Paret hadde på dette tidspunkt nesten voksne barn som alle var født i Viks prestegjeld i Sogn. Den yngste sønnen Endre giftet seg så seint som i 1883, for øvrig samme år som han døde, mens broren Ole overtok i Kikvik fram til han døde i 1879 . Datteren Britha ble gift på Kjøpsnes.


Samme år solgte Kristen Jensen også den andre parten (lpm. 182, oppgradert fra 12 til 14 mark i skyld) av Kikvik til Arnt Andreas Larsen fra Grunnfjorden, men vi vet ikke om han drev gården sjøl. Uansett ble han ikke eier så veldig lenge. I 1864, samme år som han giftet seg og bodde på Indre Kjær, solgte han sin part av bruket (som på dette tidspunkt hadde en skyld på 16 mark) til sine to yngre brødre, Peder og Nils Larsen om foreløpig delte denne gårdsparten. Kjøpesummen var 125 speciedaler. Det er sterk grunn til å tro at også Peder og Nils hadde oppholdt seg i Kikvik siden midten av 1850- åra.


Når vi kommer fram til midten av 1860- tallet er det altså to bruk i Kikvik . Den ene (Matr 181) tilhørende Johannes Olsen og hans familie. Familien hadde 3 storfe og 12 småfe på bås. De satte 3 tønner poteter og sådde ¼ tønne bygg. Familien utgjør 5 individer.

På det andre bruket bodde brødrene Nils og Peder, deres far Lars, som nå var enkemann og hadde flyttet fra Grunnfjorden og til sønnene i Kikvika . Anne Arntsdtr fra Kjøpsvik var tjenestejente. Den tolv år gamle Peder Arnsen fra Grunnfjorden var tjenestekar. Dette bruket (senere 182 a) foret 6 storfe og 22 småfe. De sådde ½ tønne bygg og 5 tønner poteter. Vi ser at bruksstørrelsen er betydelig tross naturens motstand. Litt senere skulle det bli mange flere individer å brøfø i liene i Kikvik. Vi stopper her foreløpig og tar turen innover i fjorden til Rusvika.


Rusvika


Vi har alt nevnt at da Kristen Jensen kjøpte Kikvik i 1850 var ”Rusvigklubben” inkludert i gården. Men sjølsagt har Rusvika vært bebodd og brukt lenge før den dukker opp i kildene. Plassen hører til de typiske stedene som seint fikk fast bosetting og da den kom var det i første omgang samer som kom østfra og som hadde tilknytning til reindrift som slo seg ned der. Ved folketellinga i 1801 er stedet nevnt under betegnelsen Riisvig. Da bor det èn familie der: Ole Aaentsen og kona Berit Michelsdtr. Paret hadde på dette tidspunkt tre barn, Michel ,Marit og Elen. Michel var født 1. august 1778. Famlien er i 1778 benevnt som ”lapper fra Tysfiord” Marit var født 17. mai 1784 i Grunnfjorden, mens Elen var født i ”Kybsfiord” i 1788. I 1801 karakteriseres Ole som ”Fjældfind” som lever av ”.Rensdyr og Fiskerie”. Som vi ser er stedsangivelsene ved barnedåp tre ulike plasser og bortsett fra Grunnfjorden er det vanskelig å presist slå fast hvor ”Tysfiorden” eller ”Kybsfiord” er. I og med at både stedene Riisvig og Kybsfjord er å finne i 1801- tellinga må det dreie seg om to forskjellige steder, og at Riisvig er det som senere, i løpet av de 50- årene mellom 1800 og 1850, er blitt til Rusvika. Kybsfjord er behandlet under Straumen (se der).

I 1840- åra kom Anders Hansen og kona Kirsten Jonasdtr til Indre Rusvik etter å ha fristet tilværelsen til da som inderster i Hestvika og Tømmervika før de slo seg ned i Rusvika som leilendinger, trolig hadde de en muntlig avtale med Arnt Gullicsen. Men det skulle gå veldig lang tid før plassen ble skilt ut som eget bruk. Det skjedde først i 1874 da det fikk matrikkelnummer 107, løpenummer 182b ” Rusvik” (senere gnr.240/bnr. 5) og skyldøret ble da satt til 22 skilling. Men allerede ni år tidligere, ved folketellinga i 1865, titulerte Jacob Andersen seg som ”gaardbruker og selveier”. Alt dette var nok etter avtale med eieren, Kristen Jensen. På bruket bodde da Jacob, foreldrene Anders og Kirsten og Jacobs brødre Hans, Axel og Petter. Den 19 år gamle Ingeborg Pedersdtr fra Straumen var tjenestepike hos familien.


De hadde 1 hest, 3 kyr, 14 sauer og sådde en kvart tønne bygg og satte 2 tønner poteter. 10 år senere hadde det skjedd store forandringer. Jacob Andersen hadde giftet seg i 1871 med Anne Jensdtr fra Straumen og fram til 1884 fikk 7 barn. Anne var enke og hadde vært gift på Lysvold.


I 1875 var barna Ole, Kristian og Peder kommet.. Hun hadde med seg sønnen Daniel Elisæus med seg til Kikvik. Jacobs mor og broren Axel hørte også til husstanden. I 1875 hadde bruket også hest, men færre sauer, 6 stykker. Buskapen var også redusert til 2 kyr. Utsæden var den samme.


I 1872 hadde Hans Andreas Andersen, bror til Jacob, giftet seg med Jonethe Nielsdtr fra Straumen. De hadde i 1875 to barn, Anna og Oluf Hegge. Paret var husmenn uten jord under bruk 181 a som Jacob eide. Hans, som så mange andre måtte forsørge sin etter hvert store familie med fiske. Etter hvert ble det hele åtte barn i flokken.


Fra Gällivare i Sverige hadde ekteparet Mikkel Larsen Kvile og Brita Johannesdatter Svala kommet til Rusvik rundt 1860. På det tidspunkt hadde de med seg tre guttebarn på 8, 10 og 4 år ; Johans, Frantz og Lars. I 1861 fikk de datteren Maria Oline som ble døpt i Tysfjord. Både i folketellingene i 1865 og 75 oppgir Mikkel smed som yrke i tillegg til gårdbruker. Det indikerer at han har med seg dette håndverket fra Sverige og han videreførte det i Tysfjord. Smeder var nødvendige og ettertraktende håndverkere i det gamle sjølbergingssamfunnet.


I 1865 opptrer Mikkel som selveier i folketellinga. Det var en sannhet med modifikasjoner. I likhet med Jacob på nabobruket skulle det gå flere år før han ble formell sjøleier. Han fikk skjøte fra Kristen Nilsen høsten 1872 og kjøpesummen var 50 speciedaler (skyldøret var i 1872 17 skilling (senere 181b og gnr. 240/bnr.3, Rusvik Indre, skyld 43 øre.))


I 1865 har familien 2 kyr og 13 sauer. De sådde 3/8 tønne bygg og satte 2 tønner poteter. Ti år senere har budkapen økt til 3 kyr. Ellers er det stort sett samme buskap og besetning.


Ingen av Mikkels barn gifter seg og fører slekta videre. Unntaket er imidlertid datteren Marie Oline som får barna Gustav Alfred i 1885 og datteren Benedikte i 1896. Benedikte flyttet til Haukøy og giftet seg der. (Se Slekt, Haukøy 39). I 1893 ble Mikkel enkemann, men barna og barnebarna bodde fortsatt på bruket i Rusvika i 1900. Mikkel døde i 1902. Vi drar tilbake til midten av 1870- tallet og tilbake til hovedgården i Kikvika for å se på endringene der siden midten av 1860- tallet, da vi sist forlot dem.

Kikvika


Ekteparet Johannes og Britha bodde fortsatt på 181a og sønnen Endre som fortsatt bodde hjemme. Hustanden hadde vokst betraktelig på disse 10 årene. Eldstesønnen Ole hadde i 1866 giftet seg med Jacobine Mathisdtr fra Fredagsvika og pr 1875 hadde paret fått fire barn. Noen år senere fikk de yngstedatteren Citorna.


I fjøset var det blitt noen flere dyr på bås. De hadde fire kyr og 15 sauer. De sådde ¼ tønne korn og satte 6 tønner poteter. Det var flere munner å mette, så økningen i potetavlinga var nok nødvendig.


I 1876 døde Johannes Olsen 70 år gammel. Enka Britha og datteren Britta overdro eiendommen til brødrene Ole og Endre for 240 kroner og kår. Men det skulle ikke gå mange år før familien ble rammet av en tragedie da Ole døde høsten 1879, bare 37 år gammel av såkalt ”almindelig Sygdom”. Det var på alle måter uforståelig at enken Jacobine giftet pånytt i 1882 med Hans Martin Ruthberg som hadde bodd på Tørnes siden ca. 1850 og som i 1882 hadde vært enkemann i 10 år. Hans flyttet til Kikvika og fortsatte der Ole slapp. Paret fikk to barn, Ole Johan og Hansine. Sistnevnte døde som småbarn. Endre ble heller ingen gammel mann. Han døde i 1883, nygift med Marthe Andersdtr fra Botn. Så i 1880-åra var det Hans og Jacobine som.


I 1886 var utskiftningene av innmark også ferdige i Kikvik. De ble tinglyste i 1887. Samtidig får vi en ny deling av brukene. Bruks nr. 1 Kikvik/ Rusvik (181 a/1) søndre tilhørende Jacob Pedersen fra Strømmen . Bruk nr. 2 Kikvik /Rusvik (181 a/2) nordre til hørende Hans Ruthberg . Bruk nr. 3. Kikvik/ Rusvik Indre tilhørende Mikkel Larsen. Bruk nr. 4. Kikvik /Kikvik tilhørende Nils og Peder Larsen sønner. Bruk nr. 5/Rusvik tilhørdende Jacob Andersen.


I 1885 giftet Johan Hansen som var sønn av Hans Ruthberg, og født og oppvokst på Tørnes, seg med Indianna Olsdtr, datter av av Jacobine og Ole Johannessen. Paret, som skulle i løpet av de neste årene overta bruket i Kivika. (Gnr 240/bnr.2, skyld ???) At paret var stedsøsken førte til at bruket i Kikvik fikk etterkommere både av nytt og gammel ”kikvikblod”. I 1900 hadde Johann og Indianna fått 4 barn, Hilda, Bernhard, Hagbart og Klara. I kårstua bodde nå den snart 80-årige Hans Marthin Ruthberg og kona Jacobine sammen med halvbrødrene Jacob og Ole. Det er mye som tyder på at Hans Martin Ruthberg avviklet som bruker i Kikvika i siste halvdel av 1880- åra og overlot drifta til sønnen Johan. Det er grunn til å tro at økonomien var særdeles skral og at han satt i gjeld som han ikke kom seg ut av. Han solgte bl. annet stuebygningen i Kikvika og ei ku til sønnen Harald på Tørnes for til sammen 260 kroner.


På bruk nummer 4,etter hvert kalt Sørli, var det også skjedd betydelige endringer på den generasjonen som har gått siden vi sist var innom i 1865.


I henholdsvis 1866 og 1867 hadde brødrene Nils og Peder Larsen giftet seg med søstrene Maren Thorine og Kristine Pedersdtr fra Undereide. De bodde på garden som noe senere skulle få navnet Sørli,bnr. 4, men foreløpig fram til 1886 gikk den under navnet 182a. (skyld 10 ort/ 20 skilling, senere 1 mark og 53 øre.)


Nils Larsen og Maren Pedersdtr fikk fram til 1872 barna Markus, Kristine, Peter og Jacobine. Bare Markus skulle vokse opp. Thorine døde i barsel i 1872 og 6 år senere med Marie Ulrikke Israelsdtr Lundgren fra Gällivare i Sverige. Marie hadde var hushjelp hos etter Marens død i 1872 , og i 1875 fikk paret sitt første barn, Ole Aldon som flyttet til Haukøy. Senere fikk de fire barn til. Yngstedatteren Lovise ble værende i Kikvika. I 1875 hadde Nils og Ulrikke 3 kyr og 6 sauer på bås. De sådde ¼ tønne bygg og satte fire tønner poteter.


Peder Larsen og Kristine Pedersdtr i nabohuset giftet seg i 1867 og fram til 1888 åtte barn. To av dem, Antonius og Jacobine ble værende i Kikvika. Peder og Kristines del av bruket var noe større enn den Nils og Ulrikkes. I 1875 hadde de fire kyr og 12 sauer. De sådde ¼ tønne bygg og satte 4 tønner poteter. I 1887 solgte Peder en del av eiendommen sin i Rusvika til Axel Andersen (Se Slekt, Kikvik 7) for 400 kroner.


Beveger vi oss fram mot 1900 skjer det også noen endringer. Nils og Ulrikke var nå rundt 60 år gamle, men drev fortsatt bruket, som nå hadde fått navnet Sørli og betegnelsen Gnr. 240/bnr 4, skyld 77 øre. På bruket bodde kun husfolket og barna Ole, Bernt og Anna. Vi må anta at brukstørrelsen ikke hadde forandret seg mye.


På den andre parten bodde i 1900 Kristine Pedersdtr som på dette tidspunkt hadde vært enke i 8 år. Hos seg hadde hun fire halvvoksne barn og nevnte Axel Andersen som mannen Peder hadde solgt en part av bruket til i 1891. Vi aner vel et salgs samboerforhold mellom Kristine og Axel. Slike relasjoner har til alle tider har forekommet. Handelen mellom Peder og Axel i 1887 hadde nok svidd for Axel, for i 1899 erklærer Axel i en tinglyst kontrakt at han har solgt sin tredjedel av gården til Antonius Pedersen mot at kjøperen overtar heftelsene blant annet et lån i Vågan sparebank på 250 kroner. Axel solgte til Antonius for 500 kroner og kom seg nok ut av knipa.

Ved forrige århundreskifte bodde det altså 22 individer i Kikvika. Men ennå hadde ikke bygda nådd et befolkningsmessig høydepunkt. I årene framover ble det flere bruksdelinger og flere folk.


SLEKTSHISTORIE FOR Kikvik og Rusvik (gnr. 224)

Av Finn Rønnebu


1. Nils Jackobsen - 3/10 1764 g. 1734 m. Anne Oleusdtr

  1. Maritte (Marit) 1737- df 1752
  2. Aanet 1742 (6)
  3. Jacob 1745 - 1760
  4. Ragnil 1749
  5. Marit 1752 -1760*
  6. Ole 1755 - 1760

Paret beskrives som ”Finnefolk fra Kiekvig”.


2. Arent Gullicsen *1763 – 9/1 1848 (Kjøpsnes/Kjøpsvik 26) g. 30/7 1791 m. Marit Larsdtr 21/7 1773 – 10/2 1849 (Sildpollnes 2)

  1. Ane ca.1793- 1810
  2. Caren 1795 - dså
  3. Anders 1796 - df 1801
  4. Guren 1798 (4)
  5. Olava 3/10 1800
  6. Ole 23/5 1807- 13/1 1891 (Lysvold 10)
  7. Anders 21/5 1809 – mars 1835
  8. Inger 22/10 1817

* Typisk nok er fornavnet ved begravelsen endret til Arne. Paret hadde to barn til.


3. Peter Hansen 16/5 1773- 1813 (Tjeldsund, foreldre: Hans Pettersen Rhode og Raagier Pedersdtr) g. 1796 m. Inger Maria Henricsdtr 1769 – 26/4 1840 (Skarberg 7)

  1. Ane 1796
  2. Lisbeth 1798- 1814
  3. NN
  4. Troen 30/9 1802
  5. Andreas 4/6 1805- ca. 1848
  6. Regina Maria 12/7 1808 (Tørnes 19B)
  7. Jens 29/1 1812 - dså

Familien bodde på Kjøpsnes (Hestnes) i 1796.


4. Svend (Joen) Guldbrandsen 10/8 1793 – df 1840 (Sildvåg 6) g. 9/10 1825 m. Guren Arentsdtr *1798 - (2)

  1. Ole 27/1 1825 (Mulbukt 5)
  2. df jente 1828
  3. Peder Martinus 10/6 1832
  4. Anders 28/6 1835

Guren giftet seg i 1840 m. Gullic Pedersen


4.B Ole Aanetsen ca. 1733 – 27/6 1811 * g. m. Berit Michelsdtr ca. 1742- 27/5 1824

  1. Michel ca. 1776
  2. Marit ca. 1784
  3. Elen des 1787
  4. Peder

Ved Elens dåp brukes begrepet ”lapper af Kybsfjord”. De bodde trolig da ikke i Rusvika. Ved folketellinga i 1801 betegnes Ole som ”Fjeldfind som lever af Rensdyr og Fiskeri”. Marit fikk sønnene Mikkel og Thomas , far: Paul. Ellen hadde sønnene John (17B) og Peder, far: John. * En Ole Aanetsen dør på Hulløya nevnte dato, han blir benevnt som ”Sjøfind”. Det kan være denne Ole, men det er noe usikkert. Da Berit dør har hun betegnelsen ”lap”.


5. Svend Polsøn g.ca. 1763 m. Ane Jacobsdtr. 1733-1779 (Kjøpsvik/Kjøpsnes 24)

  1. Karen 10/1 1764 (Mulbukt 3)
  2. Anders 1766
  3. Jacob 1772
  4. Guren 14/6 1777 (Hulløy 15)


6. Aanet Nielsen 1742- 1797 (1) g. a) ca 1765 m. Inger Olsdtr * 1745 -1771 (Kalvik 3)

  1. Marit 3/9 1767 - 1798
  2. Ane 1769 (Tørnes 24B)

g. b) 1782 m. Ane Ericsdtr ca. 1748 -

  1. Sigrie 1792
  2. Marit 5/2 1793 – df 1801
  3. Caren 1795

* I skiftet fra 1771 har Inger fått etternavnet Joensdtr, som er feil. Hun etterlater seg Aanet og datteren Ane, resten av slekta fra Kalvik nevnes ikke.


7. Anders Hansen ca. 1794 – df 1875 g. a) 29/7 1827 m. Adrianna Jacobsdtr 1806 – 1/6 1928 (Straumsnes 6)

  1. Hanna Marie Lucie 25/1 1827

g. b) 3/1 1832 m. Kirsten Jonasdtr 1810 – (Sørfjorden 8)

  1. Jacob Olai 21/5 1835 (14)
  2. Axel Peder 3/11 1840 - 1914
  3. Hans Andreas 10/8 1844 (15)
  4. Petter (Peter) Andreas 3/12 1847

Anders Hansen oppgir ved folketellinger å være født i Lødingen, men det fins ingen notater om ham ved dåp. Hanna giftet seg i 1849 med Trond Jacobsen


8. John Thomasen * ca.1795 - (Far. ” Lapmand Thomas..”)

g. b) 11/10 1840 m. Gjertine Andersdtr 2/4 1812 - 20 /2 1842 (Sørfjorden 6)

  1. Gjertrud jan 1842 - dså

* John, enkemann , kom fra Ofoten, og hadde fra tidligere sønnen John, ca. 1814 (Helmofjorden 68 + Hulløy 40). Med Bereth Jacobsdtr får han datteren Anne Gjertina 31/12 1842


11. Johannes Olsen ca. 1806 - 3/5 1876 (Viks prestegjeld) g. m. Britha Johannesdtr 1806 - 1/2 1890 (Viks prestegjeld)

  1. Ole 1841 (17)
  2. Britta 1845 (Kjøpsvik/Kjøpsnes 55)
  3. Endre 1847 – 16/12 1883

Endre giftet seg 8/10 1883 m. Marte Bertine Andersdtr. f.1849 - (Botn 30)


12. Nils Andreas Larsen 1839 – 25/11 1908 (Grunnfjorden 13) g. a) 29/10 1866 m. Maren Thorine Pedersdtr 10/10 1836 – 1872 (Undereide 15)

  1. Markus Kristian Berg 29/4 1867 (20)
  2. Kristine Ovidia 8/9 1869 – dså
  3. Peter Kristian 1870
  4. Jacobine Kristine 17/12 1872 – df 1875

g. b) 28/5 1878 m. Marie Ulrikke Israelsdtr Lundgren 1842 – 29/5 1909 (tjenstejente hos Nils i 1875, født i Sverige, far: Karl Lundgren)

  1. Ole Aldon 7/4 1875 (Haukøy 40)
  2. Jens Andreas 4/4 1878
  3. Anna Bernthine 11/1 1880 (Indre Kjær 27)
  4. Bernt Johan 8/1 1881
  5. Lovise Kristine 1882 (25)

Marie Ulrikke blir mor til Johan Kristian 25/5 1871, far: Petter Pedersen (Straumen 8).


13. Peder Larsen 1843- 24/2 1892 (Grunnfjord 13) g. 27/12 1867 m. Kristine Jakobine Pedersdtr 10/8 1849 – 6/8 1907 (Undereide 15)

  1. Marie Ovidia 1867
  2. Kristianna Oline 6/10 1868
  3. Antonius Annanias 11/1 1882 (24)
  4. Kornelius Emil 3/10 1883 – dså
  5. Tora Helmine 23/8 1885 (Kjøpsvik 83)
  6. Jakobine Helmine 16/5 1887 (22)
  7. Emil 1889

Emil gifter seg i 1916 med Theodora Marie Hansen (1897), Lødingen, far: Hans Pedersen


14. Jakob Olai Andreas Andersen 1835 – 24/11 1897 (7) g. 27/9 1871 m. Anne Kathrine Jensdtr. 3/8 1844 - (Straumen 8B + Lysvold 13)

  1. Kristian Martin 19/2 1871- 27/2 1891
  2. Ole Andreas 19/2 1871 (26)
  3. Peder Andreas 27/6 1874 – 6/7 1911
  4. Bina Karoline 3/12 1876
  5. Martin 4/6 1879 (28)
  6. Kristine 19/6 1882 – 13/10 1973
  7. Karl 1884

Bina Karoline. De to andre personene er ukjente.(Bildet er utlånt av Ann Torill Sandstad).

Kristine fikk datteren Hinanda Jørgine Agnete 28/8 1909 (29) Far var Paulus Johannessen (1882) fra Sulitjelma. Hun får sønnen Birger Pareli Johan 22/4 1921 - dså . Far Haagen Olsen fra Buksnes. Bina flyttet trolig til Bodø.


15. Hans Andreas Andersen 1844 – 5/5 1908 (7) g. 27/12 1872 m. Jonethe Karoline Nielsdtr. 30/4 1847 – 1935 (Straumen 19)

  1. Anna Ovidie 11/2 1873
  2. Oluf Hegge 4/5 1875 (Grunnvoll 27)
  3. Mathias Ingvald 19/9 1877 (Tjårnes 22)
  4. Kristen Martin 14/8 1879- 26/4 1890
  5. Nora Peternille 12/1 1882 – df 1900
  6. Joakime Helmine 18/3 1884
  7. Parelius 6/9 1886 - 12/7 1889
  8. Kristine Amalie 19/2 1889 - dså


16. Mikkel Larsen Kvile 1823 - 28/1 1902 (Gellevare) g. m. Britha Johansdtr Svala ca. 1817- 1/5 1893 (Gellevare)

  1. Johan ca.1850
  2. Frants Mikal 1852 – 4/4 1923
  3. Lars Peter 1856
  4. Maria Oline 2/6 1861 - 1948

Maria Oline fikk sønnen Gustav Alfred 27/10 1885 - 7/10 1953 . Far var Ole Monsen (Ness 17). Hun får datteren Benedikte 20/2 1896.(Haukøy 39). Far var Petter Olai Nilsen (Tørnes 27B) Fam kom til Rusvik ca. 1860.


17. Ole Johannessen 1842 – 24/10 1879 (11) g. 12/11 1866 m. Jakobine Kristine Mathisdtr 1/81844 - ukjent då (Fredagsvik 2 + Tørnes 32)

  1. Indianna Bergithe 26/9 1868 (18)
  2. Iverentse Marie 2/1 1871 – 1964 *
  3. Emilie Sofie 29/5 1873 (Kjelkvik 23)
  4. Jacob Winter 4/4 1875 (Skarberg 29)
  5. Citona 1/8 1878 – 1930

Iverentse giftet seg 17/5 1896 m. Peder Martin Olsen Buksnes, far: Ole Berteus Olsen

Citorna fikk sønnene Hagbart Kaare 18/10 1895 (Kjøpsvik 76) og Oskar Jacob 1/5 1898 – 23/10 1905 med Johan Hansen. Hagbart vokste opp hos farens familie. Søstrene Iverentse og Citona/Sitona flyttet etterhvert til Haugesund.


17.B John Johnsen (4B) g. 14/7 1829 m. Elen Anna Finnesdtr (foreldre: Finne Joensen og Bolette Andersdtr, Efjord)

  1. Finne 14/7 1830 (Helmofjorden 83)
  2. John Peder ca. 1836 (Hulløya 36)
  3. Ole Jacob 8/9 1837 (Helmofjorden 81)
  4. Knud 29/1 1841 (Helmofjorden 80)

Rusvika


18. Johan Peder Hansen * 1862 -1930 (Tørnes 32) g. 18/6 1885 m. Indianna Bergithe Olsdtr. 1868 – 5/5 1944 (17)

  1. Hilda Jørgine 7/3 1889 – 8/10 1967
  2. Kristian Olav 23/5 1892 - 3/8 1896
  3. Bernhard Johan 21/6 (33) 1894
  4. Klara Olea 3/2 1897
  5. Ellida Josefine 19/8 1901
  6. Josefine Ingvarda 27/1 1905 (Kjøpsvik 77)
  7. Alvilde Helmine 18/10 1907 (38)

* Se kommentar under 17.

Hilda fikk datteren Borghild Johanna Hansine 11/9 1913 (Kjøpsvik 148) , far: Oluf Bendiktsen (Skarberg 18) . Hilda giftet seg i 1916 med Peder Johansen Berg (Nevervik 6)


20. Markus Nilsen 1867 - 25/11 1956 (12) g. 6/5 1893 m. Eline Bergitte Sørensen 26/4 1873 – 15/1 1943 (Gildeskål,far: Søren Schjelderup Brun Kaspersen)

  1. Marie Ovidia 1/4 1895 (24)
  2. Gurine 6/2 1897 (Straumsnes 19)
  3. Meyer 17.09 1898 (Hestvik 18)
  4. Normann Andreas 21/2 1901 (27)
  5. Søren Anton Ludvig 21/11 1902
  6. Ludvig Marcelius 14/1 1905 (31)
  7. Jentoft Bertheus 20/4 1907 (32)
  8. Artur Olai 1/4 1909 (36)
  9. Kristian Peder Martin 29/8 1911 (38)
  10. Trygve Helmer 3/5 1915 (41)

Norman blir far til datteren Agnes Marie 19/2 1923. Mor Petra Thomassen (Hestvik 16).

Søren fikk sønnen Willy 9/8 1936, mor:Everise Hansen, (Rørvik 25)


21. Daniel Eliseus Olsen 1867 – 1934 (Lysvold 13) g. 29/10 1903 m. Olea /Olene Pettersdtr 1867 – 4/11 1912 (Bukta 6)

  1. Olaf Kristian Peder 21/7 1904 * (30)
  2. Karl Alfred 19/10 1905 – 29/9 1918

* Olaf tar slektsnavnet Solvold.


22. Jacob Pedersen 1884 – 6/2 1955 (Bukta 9) g. 24/8 1905 m. Jacobine Pedersen 1887 – 28/2 1920 (13)

  1. Nikolai Parelius 20/9 1905 (35)
  2. Peder Marcelius 18/4 1907 – 25/6 1978
  3. Konrad Bjarne 8/5 1910 (Hestvik 21)
  4. Mathias Sverre 6/8 1912 (37)
  5. Helmine Amanda 9/1 1914 (Kjøpsvik 262)
  6. Mathilde Nikoline Johanne 3/6 1916 - 26/12 1918
  7. Ester Antonette 2/5 1918 (Kjøpsvik 174)
  8. Jacobine Mathilde 26/2 1920 (Hundholmen 43)


23. Fredrik Severin Monsen 1868 – (Ness 12) g. m. Lovise Kristine Albrigtsen 1881 – (Gildeskål)

  1. Olaf Johan Emil 5/3 1904 (29)
  2. Astrid Marie Fredrikke 29/7 1906
  3. Anna Aldora Nikoline 14/1 1909 (30)
  4. Fredlund Ragnvald Amandus 6/6 1911 (Kjøpsvik 275)
  5. Albert Solberg 4/7 1913 (Kjøpsvik 195)
  6. Oskar Herlaug 13/4 1916 – 17/12 1993 (se 25)
  7. Ingvarda Jenny Angeline 3/2 1919 (Kjøpsvik 245)


24. Antonius Ananias Pedersen 1882 – 7/11 1972 (13) g. a) 21/5 1906 m. Helmine Marie Johansdtr 1884 – 20/7 1914 (Grunnvoll 20)

  1. Elisabeth Josefine Hinanda 21/2 1907 – 22/2 1986 *
  2. Kaare Pareli 8/10 1908 (34)
  3. Borghild Sofie 25/10 1911 (Kjøpsvik 140)

g. b) 1920 m. Marie Markussen 1895 – 20/12 1985 (20)

  1. Jenny Ester Aminda 5/10 1920 (Kjøpsvik 195)
  2. Haakon Angell Severin 2/6 1923 (Kjøpsvik 250)
  3. Alfred Gunnar Andreas 11/10 1927 (Kjøpsvik 263)
  4. Else Kristine Pernille 17/8 1931 (Kjøpsvik 337)
  5. 'Dødfødt gutt 27/12 1935
  6. Bjørg Edrun Marie 3/6 1940

Bjørg giftet seg i 1960 med Bjørn Tømmervik (1934) fra Herøy


25. Ole Johan Hansen 1884 – 31/7 1972 (Tørnes 32) g. 14/1 1906 m. Lovise Kristine Nilsen 1882 – 21/1 1961 (12)

  1. Hildur Jenny Bertine 6/3 1907 (27)
  2. Almar Nikolai Oskar 9/8 1908 (39)
  3. Nora Marie Ingvalda 2/10 1910 – 11/12 1993
  4. Peroline Esther Agnethe 23/1 1912 - dså
  5. Erling Helminius 26/6 1918 – 8/11 1918
  6. Asbjørn Erling Andreas 4/9 1925 – 13/2 1986

Nora fikk datteren Annhild Jacobine Ingjerd 1/12 1947, far: Oskar Fredriksen (23)


26. Ole Andreas Jacobsen 1871 – 24/1 1945 (14) g. 24/8 1908 m. Magdalene Joakime Jensen 1888 – 30/8 1968 (Lysvold 14)

  1. Aminda Kaspara Olea 9/2 1908 – 30/11 1909
  2. Josefa Antonette Amalie 12/10 1909 (40)
  3. Borghild Jørgine Ellida 30/4 1911 (32 + Straumen 53)
  4. Konstanse Pauline 8/2 1914 (36)
  5. Agnis Olea 2/5 1915 – 14/11 1967
  6. Ove Mathias Karoles 13/10 1916 (42)
  7. Hjørdis 1917 7. Nora Karoline 11/10 1919
  8. Alfhild Agnethe 28/9 1925 – 30/5 1927

Nora giftet seg i1944 med Sandrup Hansen (1914) fra Hamarøy

Rusvik


27. Norman Andreas Nilsen 1901 – 5/1 1978 (20) g. 30/10 1926 m. Hildur Jenny Olsen 1907 – (25)

  1. Nancy Helene 14/1 1926 – 18/4 1980
  2. Anna Esther 11/7 1927 (Korsnes 19)
  3. Jarle Johan 24/12 1929
  4. Kristian Peder Arvid 11/2 1931
  5. Laila Odrun 18/11 1934 – 17/3 1943
  6. Magnar Eliot 19/2 1936
  7. Birger Sigurd Jan 13/2 1941
  8. Leif Einar 29/1 1945 (Kjøpsvik 368)
  9. Odd Bjørnar 1947

Nancy fikk datteren Laila 17/5 1945, far: Håkon Pedersen og sønnen Geir Levi 28/9 1961, far: Truls Olsen (Kjøpsvik 103)

Magnar giftet seg i 1961 med Andrine Jakobsen (Drag 62)

Jarle giftet seg i 1964 med Ingrid hermansson (1945) fra Trollhättan i Sverige.De fikk sønnen Leif Mikael 9/4 1964.


28. Martin Jacobsen 1879 – 13/3 1943 (14) g. 22/10 1903 m. Lovise Mathilde Pedersdtr 1881- (Bukta 7)

  1. Øivind Kristian Peder 7/3 1905 (Kikvik 40)
  2. Evald Johan 12/3 1907 (Bukta 12)
  3. Margit Pernille 7/4 1909 – 30/10 1986
  4. Anny Josefine 5/11 1910 (Kjøpsvik 133)
  5. Klara Olea 29/3 1913 (37)
  6. Lilly Marie 11/6 1915 (34)
  7. Astrid Joakime 15/11 1917 (41)
  8. Karine Mathilde 16/8 1920
  9. Olaf Mathias Pareli 15/6 1923

Karine giftet seg i 1947 med Einar Skjønberg (1921) fra Hamarøy


29. Olaf Emil Fredriksen 5/31904 – 16/11 1976 (23) g. 1/10 1927 m. Hinanda Jørgine Johansen 1909 – 24/5 1988 (14)

  1. Fridtjof (Frydolf) Karl 4/1 1928 (Kjøpsvik 315)
  2. Osvald Herløf 23/6 1930 (Kjøpsvik 318)
  3. Elsa Marie Dagly 15/9 1943

Familien på Kjøpsnes i 1942


30. Olaf Danielsen Solvold 1904 – 14/5 1968 (21) g. 31/12 1927 m. Anna Fredriksen 1909 – 12/5 1903 (23)

  1. Dagny Oleana Gerharda 25/4 1928 (Kjøpsvik 278)
  2. Fredleif Milar Peder 29/6 1936 (Kjøpsvik 329)
  3. Keit Svein Per 21/9 1938

Til Kjøpsvik i 1938


32. Jentoft Nilsen 1907 – 23/1 1937 (20) g. 17/10 1931 m. Borghild Olsen 1911 – 6/12 1985 (26 + Straumen 53)

  1. Karsten August Alfred 8/5 1931
  2. Marvin Edmund 28/10 1932
  3. Borghild Jenny Dagmar 5/9 1935


33. Berhard Johansen 1894 – 14/11 1978 (18) g. 30/8 1919 m. Emma Jacobsen 1892 – 30/11 1921 (Tømmrerås 8)

  1. Bjarne 1/4 1917 (Kjøpsvik 253)
  2. Arne Parelius Johan 26/7 1920 (Kjøpsvik 262)
  3. Aminda 1/1 1921 – dså

g. b) 17/8 1929 m. Magna Antonsen 1899 – 24/12 1985 (Bukta 8)

  1. Karly Edith Peggy 20/1 1928
  2. Jorun Ingvalda 8/9 1930
  3. Gudrun Eline 8/9 1930
  4. Liv Borgny Marie 11/10 1932 (Kjøpsvik 263)
  5. Leif Orvin 16/6 1934 (Kjøpsvik 319)

Karly giftet seg i 1950 med Jan Asbjørn Sivertsen (1929) fra Bergsen


34. Kåre Pareli Pettersen/Pedersen 1908 – 7/1 1991 (24) g. 20/10 1934 m. Lilly Marie Jacobsen 11/6 1915 – (28)

  1. Herny Annie 2/12 1933
  2. Mildrun Marta Dorthea 18/4 1935 (Kjøpsvik 284)
  3. Leif Kåre 22/2 1938
  4. Øydis Olaug 2/10 1945

Familien bodde i Kjøpsvik i 1945

Rusvik


35. Nikolai Jakobsen 1905 – 26/4 1985 (22) g. 11/8 1935 m. Borghild Albine Magnussen 1915 – (Ness 20B)

  1. Janne Jacobine Josefine 17/5 1935 (Drag 89)
  2. Solveig Jensine Mathilde 3/11 1937 (Kjøpsvik 289)
  3. Marius Magnar Johan 9/8 1939 (Kjøpsvik 322)

Senere Kjøpsvik


36. Artur Nilsen 1909 – (20) g. 26/9 1936 m. Konstanse Olsen 1914 – (26)

  1. Anne - Marie Oddrun 1/2 1935 (Kjøpsvik 286)

Senere Kjøpsvik


37. Mathias Sverre Pedersen 1912 – 11/8 1959 (22) g. 2/10 1937 m. Klara Olea Jacobsen 1913 – 20/1 1990 (28)

  1. Edly Jarla Dianna 28/4 1936
  2. Øyvald Marleif Oddmund 10/8 1948

Edly giftet seg i 1955 med Einar Pettersen fra Ballangen

Russvik


38. Kristian Nilsen 1911 – (20) g. 10/10 1936 m. Alvilde Hansen 1907 – (18)

  1. Jannie Kitty Jacobine 27/9 1937
  2. Aud Jensine Kristine 25/4 1940
  3. Edmund Marselius Arnoldus 9/7 1942 – 6/4 1946
  4. Edmund 7/2 1947 (Kjøpsvik 463)
  5. Idrun 26/8 1949

Jannie og Aud til Mo i Rana.


39. Almar Hansen 1908 – (25) g. 1937 m. Agnes/Agnis Magnussen 1915 – (Ness 20B)

  1. Arvid Magnar Johan 9/4 1938 (Kjøpsvik 346)
  2. Einar Arnfinn Johan 27/8 1942 – 2/4 1953
  3. Åge Marselius 28/4 1944 – 22/9 1978
  4. Jørgen 30/10 1947
  5. Sonja Anite 16/8 1951

Familien i Kikvik i 1944. I Kjøpsvik i 1947 og 1951. Sonja giftet seg i 1972 med Kurth Einar Olsen (1950), Buksnes.


40. Øivind Jacobsen 1905 – 12/2 1945 (Bukta 11) g. 19/10 1935 m. Josefa Olsen 1909 – 2/4 1987 (26)

  1. Sonja Dagmar Henny 25/8 1939

Rusvik


41. Trygve Nilsen 1915 – 1/12 1976 (20) g. 29/5 1943 m. Astrid Jacobsen 1917 – 11/12 1996 (28)

  1. Marion Lovise 28/8 1943
  2. Ann Toril 17/3 1947
  3. Eldrid Marie Jensine 12/4 1950
  4. Kurt Allan 9/12 1954 (Kjøpsvik 384)

Eldrid fikk datteren Trine 23/5 1969, far: Oddmund Torgersen


42. Ove Olsen 1916 – (26) g. 24/10 1942 m. Astrid Nilsen 4/2 1922 – (Haukøy 27)

  1. Eli Janly Marie 28/2 1943
  2. Olga Marie 31/7 1950
  3. Oddmar Andras 9/5 1946
  4. Geir Atle Karl 12/2 1957

Eli giftet seg i 1962 med Dagfinn Knutsen. Senere Kjøpsvik

Rusvik


43. Hjalmar Ole Martin Olsen 26/6 1922 – 13/4 1993 (far: Andreas Olsen fra Odda) g. 2/11 1946 m. Sigfrida Pedersen 1927 – (Grunnvoll 17)

  1. Thor Andreas 28/7 1947
  2. Olav Jan Edmund 17/5 1949
  3. Hansine Mariann 9/7 1951 (Kjøpsvik 385)
  4. Ingrid Halfrid Gunn 16/7 1953 *
  5. May Britt Helene 17/4 1955 – 30/5 1983
  6. Hjalmar Sigurd 30/12 1956 – 22/8 1990
  7. Alf Hugo 28/4 1959
  8. Audun Sten 19/8 1960 – 23/10 1994
  9. Odd Terje 22/10 1961
  10. Jim Werner 12/3 1963
  11. Erling Øyvind 23/6 1964
  12. Irene Lise 4/7 1965
  13. Signe 23/5 1967

Paret i Kjøpsvik i 1951 og senere.Ingrid giftet seg i 1976 med Joseph Mc Menemy . Fikk sønnen James William Martin McMenemy 19/4 1979.


1850 Tysfjord komm.png Kikvik (Narvik gnr. 224) er basert på en artikkel i Tysfjords gårds- og slektshistorie av Isak Kjerpeseth Hassel, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Den digitale utgaven av boka er lagt ut av ansatte i Hamarøy kommune, i samarbeid med Norsk lokalhistorisk institutt. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen