Kirksæter
Gården Kirksæter (Kjørse) lå i Hemne i dagens Heim kommune. Den var en del av et større gods kalt Holdengodset eller Hollagodset. Dens navn knyttes til dagens tettsted Kyrksæterøra.
På Kirksæter i gamle Hemne bodde omkring år 1600 pastor Michel Christensen. Han drev tømmersalg til hollenderne, og det fins gamle nederlandske kart, hvor det over Hemnefjorden står: Mikkel op Hemme. Hans hustru var av den rike Aspaætten fra Nordmøre, og det er rimelig han fikk jordegods med henne, og trolig tjente han på sin tømmerhandel og la pengene i gårder.
I august 1619 gifter han bort sin datter til sin ettermann, visepastor til Hitra, (som Hemne lå under) Melchior Jakobsen Falch som da blir eier av Kirksæter. Han bodde der til han døde 16. mai 1639, og senere hans enke, Mille Audunsdatter, til ca. 1660. Til bortimot 1700 var prestens svigersønn, Eiler Casparsen Schøller (1628—1705), eier av Kirksæter. Men Schøller fikk økonomiske vansker og måtte selge sitt jordegods. Da han døde hadde han bodd i bygda rundt 50 år. Faren Caspar Schøller hadde allerede i 1620-årene begynt å kjøpe opp sager i Hevne og senere i 1650-årene også gårder.
Eiler Schøller og Gunhild Melchiorsdatter hadde en datter Ellen (f. 1657), som i 1683 blir gift med presten Hans H. Hagerup i Kvernes, og fra dem stammer den norske gren av slekten Hagerup. Deres sønn Eiler Hagerup d.e. er oppkalt etter sin morfar herfra og ble biskop i Nidaros Bispedømme.
Den neste eier av Kirksæter var amtmann i Romsdal amt, Hans Nobel, senere medlem av riksrådet (Slotsloven). Han eier også Holdengodset og en rekke gårder i Hemnebygdene. Nobel selger gården til lagmann Abraham Drejer omkring 1705 og denne igjen til Christoffer Grøn i 1720-årene. I 1741 fikk kaptein Albert Christoffer Holch skjøte på Kirksæter med tilliggende gods for 2360 rdl. I 1760 ble så kaptein Christian Johannes Brodtkorb eier av Kirksæter med tilliggende gods samt Hemne og Vinje kirker med jordegods. Han bodde på Kirksæter til sin død i august 1797. Ved kjøpekontrakt 25. juli 1797 og skjøte 16. oktober s. å. kjøpte 39 "almuesmenn" Hemne og Vinje kirker med tilliggende gods for 10000 rdl. Hovedhensikten med kjøpet må ha vært at kirkenes leilendinger skulle bli selveiere, da "almuesmennenes" tillitsmann var en ung mann på 32 år som satt på sin odelsgård, som hans forfedre hadde eid i over 90 år.
Fra 1795 var Christopher Lossius eier av Kirksæter. Slekten Lossius var en av de store slektene med besittelser i Hemne også lenge før. I 1807 kjøpte hans svoger, Paul Irgens Holst, halve gården — nedre Kirksæter — og bygde hus på det sted som til nå har vært kalt Holstgården. I 1827 døde Holst, og både hans og Lossius' jord ble solgt til folk av bondestanden.
På midten av 1800-tallet ble de store husene på Holdengård og Kirksæter ødelagt ved brann.
Kilder
- Avisartikkel av P. J. Moe i avisa Trøndelagen, mindreutgaven av Nidaros 28 feb. 1928
- Norges Bebyggelse - Sør Trøndelag - Vestre Del", utgitt 1956