Kjørkevegen fra Gran til Granavollen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kjørkevegen fra Gran til Granavollen er en løype som i anledning Kulturminneåret 2009 har blitt satt sammen i Gran kommune i Oppland fylke.

«Kjørkevegen» er den gamle gutua mellom kirkestedet på Granavollen og gården Grini og Bjørgeområdet. Med utgangspunkt i Vassenden (Gran sentrum) går løypen via Wøien gartneri langs og over elven Vigga oppover mot Grinigårdene over broen til Gjøvikbanen. En av de fire husmannsplassene kalt Grinimarken passeres på vei til Haslerud, og på veien videre til Skiakersgrenda passerer stien en av Hofsbro vannverks brønner. Her deles stien, og denne løypen fortsetter rett fram og til venstre mot Vestgarn Skjaker og Granavollen. Følgende gård er Norgarn Skjaker og herfra følges Skiakersgutua til Hofsbro boligfelt, videre gangveien mot Jarenstranda sydover, elven Vigga og jernbanen krysses på nytt og løypen har ledet tilbake til Storgata i Vassenden. Det tidligere Granum Pensjonat (også kjent som Hvattum Pensjonat, Granum) ligger på østsiden av Jarenvatnet, og ved brua der elva Vigga renner inn i Jarenvatnet ligger Hoffsbro veveri som ble etablert i 1923.

Stoppesteder underveis

Gran

Gran, også kalt Vassenden, er et tettsted i Gran kommuneHadeland. Rådhuset ligger riktignok på Jaren, men ellers fungerer tettstedet Gran som sentrum for kommunen, til dels også for hele Hadeland. Stedet har rundt 2000 innbyggere.

I Gran sentrum ligger flere nyere kjøpesentre, blant annet Granstunet og Smietorget, i tillegg til den gamle Storgata som går øst for jernbanestasjonen.

Gran vinmonopol ble etablert i 1988. Tre videregående skoler på Hadeland ble i 2012 slått sammen til én stor skole på Gran, Hadeland videregående skole. Denne erstatta blant annet gamle Gran videregående skole, som også lå i Vassenden.

I tettstedet er det stasjonGjøvikbanen. Riksveg 4 går også gjennom Gran.

Vigga

Vigga

Haslerud gård

Haslerud (gård)

Skiakersgrenda

Skiakersgrenda

Granum Pensjonat

Granum Pensjonat

Hoffsbro veveri

Hoffsbro veveriValknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Kjørkevegen fra Gran til Granavollen er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.