Kjeldearkiv:Bækkelagskirken reises ved et enestaaende frivillig arbeide

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bækkelagskirken reises ved et enestaaende frivillig arbeide

90 års jubileum i vår

Akers-Posten fra 23. desember 1921 inneholder en skisse av Bekkelaget kirke og hvorledes «Bekkelagsfolket» løfter i flokk for å få realisert sitt ønske om å få reiset et gudshus. Vi som har røtter på Bekkelaget kan være, må være stolte over hvorledes våre forfedre og «formødre» løste oppgaven. Hvis våre gener er friske, så burde vi, med vår økonomi, greie å løse de fleste oppgaver i vår bydel. Her er artikkelen:

I sidste statsraad meddeltes tilladelse til opførsel av et kapel paa Bækkelagshøiden. De approberte tegninger er utarbeidet av kommunearkitekt H. Bødtker. Hermed er planen om en kirke i dette strøk kommet nær sin løsning, og et længe følt savn vil om kort tid være avhjulpet.

Ingen lett start

Det bemerkelsesværdige ved Bækkelagskirken, som den længe mand og mand imellem har været kaldt, er den enestaaende offervilje og interesse, befolkningen her har lagt for dagen, ikke bare med hensyn til pengeydelser, men ved personlig arbeide. Allerede i 1913 søkte man sognestyret om bevilgning til kirke. Man vilde den gang faat tomt for 15,000 á 20,000 kr. Og kirkebygningen vilde kommet paa 70 á 80,000 kroner. Andragendet blev imidlertid avslaat, og en kommunal komité blev nedsat bl. a. til utredning av kirkebygningsspørsmålet for hele Nordstrand sogn.

22 mål tomt

Paa Bækkelagshøiden arbeidedes der videre privat med saken. Der blev holdt møter og basarer, som la den første grund til indsamlingen. I 1917 blev der til kirketomt indkjøpt ca. 22 maal av Aaslien, vakkert beliggende og fortrinnlig skikket til placering av kirke. Prisen var ca. 25,000 kroner, og en del interesserte mænd garanterte for beløpet.

Private tar initiativ

I 1918 skjøt indsamlingen fart, idet der efter et oprop i løpet av henved to maaneder blev tegnet ca. 33,000 kroner. Indsamlingskomitéen søkte nu sognestyret om, at halvdelen av erstatningsfondets beholdne kapital maatte bli avsat til Bækkelagskirken. Sognestyret indvilget dette andragende, hvorved yderligere ca. 42,000 kroner var sikret kirken. Kort efter samtykket formandskapet i, at kommunearkitekten skulde utarbeide tegninger og planer.

Alle ydet etter evne

Imidlertid fortsattes indsamlingen. Man gik med lister fra hus til hus og fik tegnet en mængde smaabidrag, like fra 2 kroner og opover. Største bidrag var skifer for 2500 kroner. Enhver ydet efter evne, og der var adskillige, der bandt sig til et fast aarlig bidrag i 5 aar. Ved siden av denne listeindsamling arbeidedes med koncerter, basarer og andre tilstelninger, som i aarenes løp har kastet flere tusen kroner av sig, og ved gudstjenesterne paa skolen utsættes der en bøsse til ofring til kirken. Ungdomsforeningen, som vil faa sit forsamlingslokale i den vordende kirkes menighetssal, har ydet sit byggefond, vel 4500 kroner. I 1919 gik formandskapet med paa at opnævne en komité, som sammen med indsamlingskomitéens formand m. fl. skulde drøfte planerne for en kirke paa Bækkelagshøiden, og allerede vaaren 1920 fremla komitéen en fuldt færdig plan. Man hadde i mellemtiden faat Kirkedepartementets tilsagn om et billig laan paa 250,000 kroner til kirkebygningen. I sognestyremøte 22. april 1920 besluttedes kirken bygget.

Frivillige arbeidet på tomten

Der dannedes nu et frivillig arbeidslag, og da byggekomitéen hadde bestemt kirkens placering og kommunearkitekten hadde foretat de nødvendige utstikninger, begyndte det frivillige arbeide paa selve tomten. Det var 29de mai 1920. Der blev arbeidet igjennem til og med 2den oktober. Det blev et vældig arbeide med fældning av de kraftige trær og opbrytning av de svære stubber. Flere hundrede læs jord og lere blev spadet av fjeldet og trillet paa plads. Kirkeveien blev utstukket og nivillert, sprængningsarbeider og andre arbeider med veie blev utført. Fremmøtet var den hele tid enestaaende, og arbeidet gik med liv og lyst. Henved 60 voksne mænd var med og ca. 50 barn.

Hjemmene kom med mat og drikke

Hjemmene sendte efter tur hver arbeidsdag kaffe, smørbrød og kaker til arbeidslaget. Det var for det meste mænd i sin bedste alder, som deltok, men ogsaa baade ældre og yngre.

Ung dame feldte trær

Ældste deltager var 70 aar. Det fortjener at nævnes, at en ung dame var med at fælde trær. Det var en sand fryd at delta i dette arbeide, som alle samlet sig om som kamerater. Engang imellem forekom en enkel fest. Et hefte sange blev skrevet og tilegnet arbeidslaget. Man samledes atter paa arbeidspladsen den 21de mai iaar (1921) og arbeidet hver lørdag hele sommeren igjennem like til 8. oktober sidstleden. Det har iaar væsentlig været veibygning.

300 mennesker på dugnad

Det er tanken at dette arbeide skal fortsætte hver sommer utover. Tomten er stor, og der er nok at ta fat paa. Herredsgartneren utarbeider nu en plan over de videre arbeider. Bare oprydningen vil til vaaren kræve adskillig hjælp, og der vil formentlig ogsaa bli spørsmaal efter frivillig hjælp til maling av kirken. I det frivillige arbeidslag deltar nu flere foreninger, som er dannet i aarenes løp, og som arbeider med et eller andet formaal til fordel for kirken. Disse foreninger har medlemmer utover den største del av Bækkelagshøiden og Simensbraaten, og man regner, at mindst 300 mennesker paa denne maate er tilsluttet kirkearbeidet.

Damekomite sørger for utsmykning og orgel

Foruten den egentlige indsamlingskomité arbeider en damekomité for indsamling til utsmykning samt en orgelkomité.

Dameforening sørger for døpefont og lysekrone

Endvidere samler en dameforening til utstyr, en anden til døpefont og en tredje forening til lysekroner samt endnu en dameforening til alterutstyr.

Småpikeforening samler penger til kirkeklokke

En smaapikeforening er allerede kommet langt med at skaffe penge til kirkeklokke, og en del herrer har et sløidparti, som arbeider bænker til kirkeparken. Foreningerne har regelmæssige møter, hvor der altid ydes pengebidrag til det specielle formaal.

Ikke nok med dette, men:

Foruten de betydelige pengebeløp, som er kommet ind, er der git skifer, maling o. l. Til kirkens utstyr er der skjænket et pragtfuldt teppe i gylden silke, brodert i guld, samt en alterkalk i forgyldt sølv. Videre har man som gave tilbud om utførelse av hele den kunstneriske utskjæring, et arbeide, som allerede delvis er i gang, søm av messehagel og levering av numertavlene, arbeider som med det første vil bli sat i gang, samt levering av alt inventar uten fortjeneste. Sidst men ikke mindst nævner vi Enevold Thømts storslagne gave, en i detaljer utarbeidet plan til kirkens utsmykning, likesom han har stillet sig til disposition som konsulent for alle spørsmaal vedrørende kirkens utstyr for øvrig. Uten at røbe noget, kan vi nævne, at der er valgt et motiv, som aldri tidligere har været benyttet. Det er en pragtfuld plan, fuld av aand.

Et smukt beløp

Takket være en del musikinteresserte er der ved siden av det bevilgede og indsamlede beløp til orgel skaffet tilveie tilstrækkelige midler til et i alle dele tilfredsstillende orgel. Det vil bli bygget hos Olsen & Jørgensen. Naar alle de tegnede bidrag er kommet ind, vil befolkningens gave til sin kirke beløpe sig til henved 110,000 kr., hvilket maa sies at være et smukt beløp, særlig naar man tar i betragtning, at mesteparten av beboerne her maa nøie sig med meget beskedne indtægter.

Under full lokal musikk

Kaptein Engelstad har til indvielsen skrevet en kantate som Arild Sandvold har sat musik til. Et kor paa ca. 80 medlemmer er allerede i fuld gang med indøvelsen.

Budsjett på 350.000

Kirken bygges efter smaakirkeprincipet og er beregnet opført for ca. 350,000 kroner. Ved siden av det egentlige kirkeskib ligger en menighetssal, som ved 3 store døre kan sættes i forbindelse med dette. Bygningen er nu i fuld gang, og man haaber at ha den under tak inden nytaar. Indvielsen vil formentlig kunne finde sted i løpet av 1922. Interessen samler sig mere og mere om kirken, og alt tyder paa, at der paa grundlag av de hittil utførte arbeider vil utvikle sig et godt menighetsarbeide. Innvielsen ble 27. mai 1923, all respekt for hva våre forfedre og formødre greide.



Kilder

  • Pedersen, Gunnar: B.6: Aktuell historie VI : Nordstrand og Østensjø - før og nå. 2013. 204 s. Utg. Dreyer. ISBN 978-82-8265-076-2. S. 168: Bækkelagskirken reises ved et enestaaende frivillig arbeide.


Lavendel.JPG Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 596 den 15.01.2013. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.