Kjeldearkiv:Bestemor fra 1940: ”Det gir jeg blaffen i!”

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

BESTEMOR FRA 1940: DET GIR JEG BLAFFEN I!

Her har dagens bestemor noe å lære.

Jeg sitererfra "Lesernes mening" i Nordstrands Blad fra 26. oktober 1940:

Barna til mor på 51 er ute i Deres siste nummer og forteller at mor sier: "det gir jeg blaffen i". De må ikke komme med slike berettelser, herr redaktør. Det har hatt de frykteligste følger i vår familie. Gamle søte, elskelige bestemor feiret sin 87 årige fødselsdag tirsdag, og i betraktning av at hun hadde vært i full sving med mottagelser i det små hele formiddagen og større selskap fra kl. 18av, mente jeg det var forsvarlig å foreslå henne å gå tilsengs som sedvanlig kl. 21.30 Men det ville hun ikke. Ja, men klokken er 1/2 10 bestemor, sa jeg. Da svarte hun med kraft: det gir jeg blaffen i. Jeg trodde hele selskapet hadde sprunget i luften av munterhet. De lo, unge og gamle uten stans. Men det er altså Nordstrands Blad som ene og alene har ansvar for at bestemorer skeiet ut. Jeg vil glede Dem med at hver lørdag formiddag spør hun efter bladet Deres. Hilsen Bestemors kjeledegge.

Det gleder oss at gamle bestemor er i fin form, og har humoristisk sans, og skeier hun ikke verre ut enn tilfellet var på gebursdagen, så er det ikke farlig, da greier hun å bli 97. Hilsen til bestemor og kjeledeggen fra RED

I Nordstrands Blad fra 2. november 1940 kan vi lese:

Det gir jeg blaffen i! sa bestemor.

Jeg leste det her i bladet, Det var Bestemor, tenk som sa det.

Gamle, snilde Bestemor - satt hun nonchalant og svor, ugenert og høit og kraftig bitende intens og saftig: - Klokken? Er den over ni? Pytt! Det gir jeg blaffen i ! -

Selskapet fikk sjokk ikor. Alle så på Bestemor og bestyrtelsen var stor.

- Bestemor! Hvad sier du! Synes du slikt passer nu? Du er syvogåtti år! Sannelig om jeg forstår!-

Da sa gamle Bestemor: Disse lystige ord: har jeg nylig hentet fra "smuss avisen" Nordstrands Blad. Sikkert tror jeg alle her sier det som verre er. For den minste bagatell banner dere alltid selv. Men når Bestemor vil si at "det gir jeg blaffen i" skriker dere opp som om det var dommedag som kom,

Og hva sier Nordstrands Blad? Jo, at det er bare bra at jeg sier slikt iblandt. Og jeg tror at det er sant. Dere tror jo jeg er skjør når jeg er i godt humør. Men det er klart at også jeg må få lov å more mig. Og når jeg har fødselsdag finner jeg ikke det minste behag i å legge mig før klokken ti. Ner, det gir jeg blaffen i!

Mange takk, hr. redaktør for den tjeneste du gjør stakkars gamle Bestemor ved å ofre meg no'n ord. Hver gang noe trykker mig vil jeg komme ned til dig, og da håper jeg du er like hyggelig og skvær. Tokk.

Over til dagens alvor, bestemor har fremkjempet sin rett til selv å bestemmme. Jeg siterer fra Sosealdepartementets rundskriv om kvalitet i pleie og omsorgstjenestene: "Brukeren gis medbestemmende rolle ikke bare i planleggingen av tjenestene, men også i forhold til den daglige utførelsen. Tjenestene bør derfor være så fleksible at det i rimelig grad kan tas hensyn til behov og ønsker kan variere fra dag til dag." I Oslo kommunes regelverk heter det: "Byrådets mål for eldrepolitikken er å legge tilrette for at eldre i størst mulig grad kan bevare sin selvstendighet og selvhjulpethet ....."

Kjære bestemor: Lær deg frasen: DET GIR JEG BLAFFEN I! og bruk den i hverdagen enten du er sprek eller om du er omsorgstrengende for eksempel på et sykehjem.


Kilder

  • Pedersen, Gunnar: B.1: Aktuell historie. 2008. 161 s Utg. Nordstrands blad. ISBN 978-82-303-1118-9. S. 134: Bestemor fra 1940: ”Det gir jeg blaffen i!”.Lavendel.JPG Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 010 den 30.03.2001. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.