Kjeldearkiv:Brødrene Halléns hanskefabrikk - omtale fra Trøndelagsutstillingen 1930

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

BRØDRENE HALLÉN - OSLO HANSKEFABKIKK GLACÉSKINNSGARVERI - SEMSKBEREDERI - FARVERI

Se mer om norsk hanskeproduksjon i Norsk hanskeproduksjon før 1900.

Firmaets oprinnelige grunnlegger er Jens Christian Hallén. Utdannet i hanskemakerfaget i Sverige og Danmark nedsatte han sig som hanskemakermester i Christiania i 1822. som således er året for firmaets grunn leggelse. Det var en beskjeden start som blev gjort i den første lille garverigård i Voldgaten, hvor innehaveren med minst mulig hjelp på gammel håndverksmanér utførte det meste arbeide selv. enten det nu gjaldt garvningen og farvningen av skinnene eller tilskjæringen og summen av hanskene.

Imidlertid øket kundekretsen, og det varte ikke lenge for han hadde flere mann i sin tjeneste. Kvinner anvendtes ikke i hanskefabrikasjonen dengang. Alt arbeide, selv søm av hansker utførtes av menn. anstrengende måtte det dengang være i den lange vinter under den tids dårlige belysningsforhold å sy hansker, som utelukkende skjedde for hånden, maskiner eksisterte ikke. og arbeidstiden var lang. Forretningen arbeidet sig imidlertid jevnt fremover. og nogen år senere flyttet garveriet til en nu forlenget nedrevet gard mellem Atheneum og Egertorvet. På grunn av den kvalitetsvare som blev fremstillet, fikk forretningen etter hvert leveranse av semskete rensdyrhansker til Den norske arme, en leveranse som firmaet siden jevnlig har hatt. Utover det mer håndverksmessige stadium nådde allikevel produksjonen i den tid ikke.

Efter hans død i 1862 fortsattes forretningen av sønnen Christian Hallén som imidlertid den første tid mest interesserte sig for å utvikle garveribedriften, men han optok dog snart også hanskefabrikasjonen efter å ha studert de nyeste metoder i utlandet.

Det var en vanskelig tid for norsk produksjon dengang, da såvel kjøpmenn som publikum for største delen var innstillet på bare å kjøpe utenlandske varer. Firmaets produkter vant allikevel stadig terreng på grunn av den gode solide kvalitet som blev fremstillet.

I de siste år Christian Hallén levet, han døde i 1888, blev sønnene Ludvig og Wilhelm Hallén optatt i forretningen og firmanavnet endret til Brødrene Hallén.

Forretningen gikk stadig fremad, og hanskefabrikasjonen fikk efterhånden et mer industrielt tilsnitt, idet maskiner som installertes, mer og mer tok til å avløse det gamle håndverksarbeide hvor dette var mulig. Garveriet blev flyttet til byens utkant til den nuværende fabrikstomt i Holstsgt. Her er den oprinnelige garveribygning påbygget flere ganger og ombygget og efterbvert utvidet gjennem flere byggeperioder, senest i 1918 og 1929. Likeledes er fabrikken stadig modernisert ved innførelse av de nyeste maskiner og arbeidsmetoder. Lager og fabrikkbygningene optar nu et gulvareal på ca. 5000 m.2, og det hører til fabrikkanlegget et tomteareal på ca. 20 mål. Det beskjeftiges over 200 arbeidere og funksjonærer i forretningen.

Fabrikasjonen omfatter garveri, farveri, semskberederi og hanskefabrikk. tillike i de senere år også skinnbeklædningsfabrikk. Det anvendes vesentlig norske råvarer såsom lam og fåreskinn, geiteskinn, og rensdyrskinn. De rå skinn foredles i garveriet gjennem forskjellige prosesser, alt efter de egenskaper og den kvalitet som ønskes opnådd - til glacé skinn, semsket skinn, vaskbare skinn, nappaskinn o. s. v., farves derefter i eget farveri i de farver som moten og markedet krever, for endelig å tilskjæres og syes til hansker.

Selve hanskefabrikasjonen omfatter alt hvad som finnes innen denne branche. Det fremstilles alleslags sports-, spaser- og daglighansker, forete og pelsforete vinterhansker, rensdyrhansker. utstyrs- og fantasihansker forskjellige slags finere luksus- og selskapshansker. og endelig kraftigere flyver-, chauffør- og arbeidshansker, tilsammen hansker til alle formål og for ethvert behov.

Det ferdige produkt selges idag over hele landet, dels gjennem firmaets egne reisende, dels i spesialforretninger som bare forhandler dets varer. Firmaet har dessuten flere egene filialer. A/S Christiania Hanskemagasin og A/S Oslo Hanskemagasin i Oslo. samt Brødrene Halléns Utsalg A/S, Nordregt. 7. T.heim, oprettet allerede i 1888. Hovedutsalget i Oslo ligger i egen gård på Egertorvet i Karl Johans gt. Her har firmaets detaljutsalg Brødrene Hallén holdt til i over 50 år og har gjennem flere utvidelser utviklet sig til å bli Skandinaviens største hanskeforretning.

Efter Ludvig Halléns død i 1916 er firmaets eneinnehaver Wilhelm Hallén med hans sønn Egil Hallén som disponent.

Ved forskjellige utstillinger innen- og utenlands er firmaet tildelt en rekke prisbelønninger, således gullmedalje ved Jubileumsutstillingen i 1914 og ved Trøndelagsutstillingen i 1930.