Kjeldearkiv:Hillevåg (Stavanger Kvaleberg skole)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

I 1949 ble noen bygninger i den tidligere tyskerleiren i Kvaleberg innredet til klasserom. Jeg har alltid bodd på Vaulen, og på den tida var der ikke Vaulen skole, så ungene her måtte ta bussen til Hillevåg. Jeg gikk i samme klasse som forfatteren av denne boka, Jan Gjerde. Vi gikk da i blandet klasse, men kom over i jenteklasser fra trinn 4. Har bare gode minner fra denne tiden. Når vi har hatt diverse jubileum, er det flere av Stavangers økonomiske elite, nærings personer og kulturpersonligheter, som gikk på samme klassetrinn.

Fra fjerde skoleår ble vi flyttet inn i skolebygningen ved Veumsveien. Her husker jeg at vi hadde dusj etter gymnastikktimene. Dusjen var en sirkel som vi gikk rundt i, med frøken først. Dette glemmer jeg aldri- frk. naken - jeg hadde aldri sett en naken kvinne før og jeg husker enda figuren hennes. Den var flott. Det var ikke vanlig å ha bad i leiligheten, så vi måtte vaske oss på kjøkkenet i stamp. Litt av et skue!

Etter 7 år på folkeskolen, var det tid for videreutdanning. Vi kunne velge realskole eller framhaldsskole. Klassen ble oppsplittet- de som ville "bli noe" burde fortsette på gymnaset etter realskolen. De som var skoleleie eller foretrakk å ta fagbrev begynte på framhaldsskolen. Jeg valgte realskolen, Hetland høgre skole var ikke ferdig , så vi måtte gå flere plasser i byen det første året. Realskolen var tre årig, og da ble du grønn russ. Etter 2 år på realskolen, kunne du begynne på gymnaset. Etter tre år tok du artium og ble rød/blå russ. Flotte greier med svart studentlue...Foto på veggen hjemme.


Kvaleberg skolekorps gikk i 17.mai toget 1954. Første gang, vi var så krye og nervøse. Min kusine Gro og jeg hadde fått den ære å gå ved siden av fanebæreren. Våre mødre hadde brodert like bunader - Graffer drakt. De likte så godt mønsteret og satt sammen og arbeidet i ledige stunder. Men ingen av dem tenkte på at Rogalands draktene passet best for jenter fra Hillevåg/Vaulen. Men fine var vi. Jeg har min den dag i dag, og sist brukt 17.mai iår. Min mor broderte stor AB /1954 inni overdelen. Det var en stor opplevelse da vi reiste med "Leda" over til England i midten av 50-årene. Vi opptrådte i radio og fjernsyn, men toppen på det hele var konsertene som gikk i forbindelse med to store fotballkamper , først på den berømte Arsenal-banen, og påskeaften da Chelsea slo Wolverhampton og sikret seg ligamesterskapet for sesongen.

Det var litt av et løft å skaffe penger til å lønne dirigent, kjøpe inn musikkinstrumenter og få sydd uniformer til 25 musikanter., men her kom mødregruppene med sin hjelp. Utallige kaker og bidrag fra næringslivet var gode bidrag. Korpsbasarene i Folkets hus i Hillevåg var populære. Korpset var med å sette opp salgsutstillinger av kunst, loppemarkeder, st.Hans fester i Vannassen, flaskeinnsamlinger osv. Husker godt en gang Gro og jeg var med med bunadene våre for presentasjon før Englandsturen.


Kilder

Gjerde, Jan -Industri forstaden Hillevåg 1894-1960. Forlagshuset Commentum.

Anne Berit Foldnes, leder/Hillevåg historielag, forteller fra sitt liv på 50-tallet.

Kategori

Kvaleberg skole/skolekorps/Stavanger kommune/Hetland