Kjeldearkiv:Jeg fant, jeg fant

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kjeldearkiv:Jeg fant, jeg fant, hva fant jeg?

Ristninger på Ekeberg
Ristninger lengre unna

En tagging fra 1885?

Jeg hadde hatt kontakt med Byantikvaren angående fornminner på Ekeberg, og i høst fikk jeg en gyllen anledning da Byantikvarens nye arkeolog, Ole Grimsrud gjerne ville gå en tur med meg i området. Det ble 5 interessante, lærerike, intense timer.

Vi sparket vekk løvet fra bergknauser for å lete etter skålgroper. Jeg skal innrømme at jeg ble ganske opprømt da jeg fant en ristning som så ut som et runetegn, jeg ropte begeistret på Ole og sa at her er et runetegn. Han var mer rolig, det var tydelig at han var skeptisk. Han børstet litt, og det var et åttetall som kom frem, og etter enda litt børsting fant vi at her sto det tydelig 1885. Det var bare den nederste delen av et åttetall jeg hadde sett. Dette var tydeligvis ikke gammelt nok til å gi arkeologen det store kikk. Dagen etter var jeg tilbake på stedet med kone og gryteskrubb. Vi avdekket mer, her sto det:

MARKUZ HOLM

FØT. 1885


Jeg har spurt både den ene og den andre om de vet hvem denne Markuz Holm kunne være. Til nå har jeg ikke fått noe svar. Fjellknausen ligger ca. 130 meter fra inngangen til campingplassen mot Ekebergrestauranten og rett vest for campingplassens vaskebygning. For at bildet skulle ble bra nok, har jeg tegnet opp ristningen med kull. Har noen av Nordstrands Blads lesere noen opplysninger om Markuz Holm, så ber jeg dem ta kontakt med redaktøren, Ivar Brynildsen tlf. 22 74 90 01 eller meg, Gunnar Pedersen, tlf. 22 28 90 00. I Nordstrands Blad har det vært spørsmål om hva den ringen som er risset inn ved stillaset til hoppbakken på Brannfjell kan være for noe. Arkeologen trodde ikke at det var noe gammelt og spennende, dessverre. Turen bekreftet for meg den utrolige rikdom Ekeberg er på fornminner. Det var dog begredelig å konstatere at skjøtselen av disse utrolig spennende tegn fra våre forfedre, blir neglisjert på det groveste.


Kilder

  • Pedersen, Gunnar: B.1: Aktuell historie. 2008. 161 s Utg. Nordstrands blad. ISBN 978-82-303-1118-9. S. 14: Jeg fant, jeg fant, hva fant jeg? En tagging fra 1885?.Lavendel.JPG Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 146 den 03.05.2002. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.