Kjeldearkiv:Mobilisering i 1905

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Mobilisering i 1905
Kjeldeinformasjon
Navn: Alfred Høgslund
Født: 21. november 1895
Død: 24. august 1981
Sted: Leirsund
Tidsrom: Juni 1905
Nedtegnet: Omkring 1970
Nedtegnet av: Alfred Høgslund har skrevet historien. Den er skrevet av og tilrettelagt for lokalhistoriewikien av Nils Steinar Våge 21. mai 2011.
Beskrivelse: Mobilisering i forbindelse med den spente situasjonen med Sverige i 1905
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.
Denne artikkelen er en kilde og er derfor stengt for redigering. Eventuelle bemerkninger eller rettelser kan etterlates her.

Dette minnet om mobiliseringen i juni 1905 i Leirsund, Skedsmo ble opprinnelig nedtegnet av Alfred Høgslund.


I året 1905 var det stor spenning blant befolkningen, 7 de Juni blev unionen med Sverige opløst og det gikk rykter om at det kunne blive krig, og en dag som jeg var på Tærud skole, kunne det være sonn omkring 9,30 da kom en søn av læreren ridende i stor fart til skolen og læreren gikk ut for å snakke med ham, det var en kort samtale, det så ut som det var hastverk for vi så at rytteren og hesten drog videre i fultt firsprang. Da læreren kom ind ijen, virket han taus, om en stund sa han, at det var så spente forhold med Sverige, og at det idag er kommet mobiliserings ordre, som må hentes straks på Leirsund. Vi fikk gå hjem fra skolen med en gang, og jeg var meget spent på vordan det var hjemme.

For både min far og en som var søskenbarn av far å som var gårdskar hos os var også av dem som ventet på ordre. Da jeg kom hjem havde alt min far reist av gårde med flere som havde fåt ordre om straks å møte på Lillestrøm jernbanestasjon, for straks å sennes til grendsen, min far havde ikke faat nogen ordre ennu, disse som han sjysset til Lillestrøm var artlerister dem mottok sinne utrustninger på Akershus festning og så sent med jernbane til Fredrikshald for der å taimot hester kanoner og kjøretøier det var store tunge kannoner så dem havde 8 hester for hver kannon, dem kjørte opijennem Tistedalen til Femsjøen til et fort som hete Veden skanse og dem blev der til utpå høsten.

Kilde

  • Høgslund, Alfred: Optegnelser fra Skedsmo og omegn. Håndskrevet bok fra omkring 1970.