Kjeldearkiv:Slik var det dengang
Slik var det dengang
Overskriften er som tittelen på en bok av Hedvig Camilla Vassel publisert i 1974. Undertittelen er «En gammel Christianiapike minnes». Her er et lite avsnitt fra boken.
Spissen mellom Kongsveien og Ljabroveien (Mosseveien)
Vi flyttet fra Store Strandgate til Oslogate 39, hvor vi bodde privat. Far hadde kjøpt et hus i nærheten, på spissen mellom Kongsveien og Ljabroveien. I dette huset, Ljabroveien 2, var det restaurant med friluftservering. Han leiet ut stedet til en restauratør som foresto driften. Det var fremdeles bryggerivirksomheten som opptok min far, og det var i Christiania bryggeris interesse at han kjøpte stedet, for å sikre ølsalget og dermed sine egne penger i bryggeriet.
Fonograf
I denne restauranten hørte vi for første gang en fonograf. Vi hadde gummislanger i ørene og lyttet til «Trette mellom mann og kone». Nå er huset for lengst revet, begge veier utvidet, og tomten – det som er igjen av den – lagt ut til plen.
Dyveke
Når vi gikk turer i omegnen kom vi ofte forbi Dyvekes hus. Vi hadde jo hørt askepotthistorien om den overjordisk vakre piken som vant hjertet til kongen over to riker. Vi syntes så synd på henne som måtte dø så ung, og det gjorde et voldsomt inntrykk på oss at dette ikke var eventyr, men noe som virkelig hadde hendt. Historien med de forgiftede kirsebærene ble selvfølgelig avpasset for oss barn. Vi syntes nok huset var usselt, men fikk forklart at det var flere hundre år gammelt, og dessuten bare et foreløpig oppholdssted.
Kongshavn Bad: 10 øre for barn
Vi gikk også turer langs stranden ut til Kongshavn Bad. I dag er her bare jernbanespor, den gang gikk stranden helt opp til veien. Min søster og jeg moret oss med å kaste pinner ut i vannet for å få hunden vår, en irsk setter som het Kentzy, til å svømme ut etter dem. På Kongshavn Bad kostet det 10 øre for barn å bade, og da kunne man til og med få låne drakt. Om aftenen var det jo opptreden og restaurant der, det var nok et yndet utfartssted.
Nordstrand Bad
En sommer bodde vi på Nordstrand Bad. Det var nok meget større og «finere». Der så jeg første gang en teaterforestilling og glemmer det aldri – det var operetten «Cornevilles klokker». Vi bodde i den lille sidebygningen med trapp utenpå. Far kjente innehaveren – Lauritz Larsen var både kunde og venn av ham.
Flueplagen
Men vi holdt på å omkomme av flueplagen her, det var nemlig en rekke toaletter, som alltid sto med vidåpne dører, tvers over plassen. Vi barn våknet om natten av bråk og forferdelige smell. Så viste det seg å være foreldrene våre – i nattdrakter – som forsøkte å få has på fluene med våte håndklær. Det endte med at vi måtte kjøpe tarlatan (stoff av glissen lerret, stivt) og rigge opp om sengene for å få nattero.
Sykevognen hadde gummihjul
På denne tiden hadde vi en søt og snill hushjelp som het Gulborg og som vi barn var svært glad i. En morgen da vi ikke hadde hørt noe til Gulborg, ble jeg sendt ut på kjøkkenet for å se etter henne. Der satt hun på vedkassen som hun sov, med en kaffekopp hengende på pekefingeren. Far telefonerte, og det kom en vogn så stilt og fint på gummihjul – det var første gang vi så en slik. Stakkars Gulborg led av epilepsi, fortalte legene, «fallesyke» kaltes det.
Hospitalkassen
Ved denne anledning fikk vi bruk for Hospitalskassen. Far var medlem av noe som het Christiania almindelige Hospitalkasse. Kontingenten var 4 kroner året og innbefattet sykehusopphold for familie og tyende, som det sto i statuttene. Det var vel den første trygdekasse her i landet.
Fastlegen het Døderlein
Dessuten hadde vi huslege, dvs. at vi betalte ham 50 kroner i året fast, uansett om vi fikk bruk for ham eller ikke. Det var bare en slags forsikring. Han het Dr. Døderlein – bare navnet skremte oss barn! Han kom hver 1. nyttårsdag og hentet pengene sine – og spiste opp alle våre berlinerkranser, til stor harme for barna som måtte stå og se på uten å få noen.
Kilder
- Pedersen, Gunnar: B.6: Aktuell historie VI : Nordstrand og Østensjø - før og nå. 2013. 204 s. Utg. Dreyer. ISBN 978-82-8265-076-2. S. 195: Slik var det dengang.
Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 707 den 15.06.2013. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten. |