Kjeldearkiv:Steinalderøksa på Dalborgen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinalderøks som ble funnet på Dalborgen på 1950 tallet av Johan Fløttum. Datert av oldsaksamlingen ved universitetet til ca 1500-2000 f.kr.
Denne artikkelen er en kilde og er derfor stengt for redigering. Eventuelle bemerkninger eller rettelser kan etterlates her.

En gang på 50-tallet ble det funnet en steinalderøks på Dalborgen. Johan Fløttum jobbet på Dalborgen i perioden 1950-1961 da han fant den, i ei steinrøys langs en veg på Dalborgen som ikke finnes lenger nå. Den var omtrent der låvebrua på den nye låven ligger. Han tok den for lenge siden med til Eiktunet, men de ville ikke ha den. Han hadde den så hjemme og utlånt til et par skoler i distriktet før hans nabo (Hagebakken) fikk den levert til Universitetets Oldsakssamling i Oslo. De ville gjerne ha den i sin samling og den ligger nå der (i magasinet). Johan fikk brev og bilde tilbake som er gjengitt nedenfor.

Oldsakssamlingen konkluderer med at øksa er ei skafthullsøks som har vært brukt både til å hugge med og som hammer. De mener også at den har blitt brukt som ambolt på grunn av merkene på siden. Johan Fløttum mener at de merkene er etter han som slo på steinen for å få den løs da han fant den fordi den var frosset fast i steirøysa. Oldsakssamlinen daterer den til ca 4000-3500 år før nåtid, stridsøkskultur eller dolktid.