Kjeldearkiv:Tørkesommeren 1947 i Strømmen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tørkesommeren 1947 i Strømmen
Finn Åsmund Johnsbråten1.jpg
Finn Åsmund Johnsbråten
Kjeldeinformasjon
Navn: Finn Åsmund Johnsbråten
Født: 1938
Sted: Strømmen
Tidsrom: 1947
Nedtegnet: 2018
Beskrivelse: Tørkesommeren 1947 i Strømmen
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.
Denne artikkelen er en kilde og er derfor stengt for redigering. Eventuelle bemerkninger eller rettelser kan etterlates her.


Tørkesommeren 1947 i Strømmen

Det har vært litt spesielt i år. Det ble liksom ingen vår. Vi gikk rett fra vinter til full sommer i mai. Når vi nå går inn i feriemåneden juli, har vi allerede hatt to måneder med utrolig godt sommervær med temperaturer opp imot 30 grader! Dette har ikke hendt i «manns minne» er det blitt sagt.

De av oss som fikk med oss sommeren 1947 og har langtidsminnet intakt, er ikke enige i dette – denne sommeren vil alltid bli husket som «tørkesommeren!

Vi bodde på Strømmen. Det var kun en snau kilometer ned til Nitelva som renner mellom Strømmen og Lillestrøm. Det var der vi badet.

Min mor var en ordholden kvinne. En gang ved påsketider var hun så uforsiktig at hun lovet min bror og meg at hun skulle bli med oss ned til elven og bade hver dag det ble fint vær. Hva visste hun om at solen skulle skinne hver eneste dag fra begynnelsen av mai til langt ut i september?

Min bror var 7 og jeg var 9. Den sommeren lærte vi å svømme. Det gjorde også flere av kameratene våre. Etter hvert ble det mange som hengte seg på, og vår mor ledet an en gutteflokk på 10–15 – ned til elva hver dag hele sommeren. Til glede for andre mødre som på denne måten «slapp unna».

Det var ekstremt varmt og det var ekstrem tørke. Det var brunsvidd over alt og bondens korn tørket før det modnet. De aller fleste steder var det vannmangel og totalt vanningsforbud. Det gikk så langt at de som hadde vannklosett ble anmodet om å ikke skylle ned «det lille», men bare «det store». Det var den gang fortsatt de som hadde utedo og således ikke ble berørt av akkurat denne restriksjonen.

Det er for tidlig å si om sommeren 2018 kommer opp imot tørkesommeren 1947. Vi er ikke mer enn midtveis, men det kan jo hende. Nå er det mange som ser frem til en fortsatt varm sommer og godt ferievær mens bøndene gremmes over tørken og tapte avlinger. Det er vel egentlig slik at vi burde ønske oss en god regnskur av og til!

God sommer og fine ferieopplevelser til alle!
Denne historien er skrevet av (Finn) Åsmund Johnsbråten, oppvokst på Stavtoppen i Strømmen og nå bosatt i Fredrikstad. Både Åsmund og faren Kjell var habile skihoppere, og broren Egil var ikke borte han heller. Men Egil er vel i dag mest kjent som mangeårig teknisk leder ved Strømmensaga.


Åsmund er aktiv i Senior Norge Østfold, der han for tiden er leder. Vi har fått lov å benytte hans historie, som først ble publisert på deres websider under tittelen Tørkesommeren 1947