Klemetsrudsagnet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Klemetsrudsagnet er kjent av alle som har arbeidet med Nordstrand-historie i eldre tid. Kort fortalt går det ut på at 31. mars 1366, sent på ettermiddagen kom tre munker sør fra Italia på vei til Oslo og til Domkirken i Trondheim.

Sagnet beretter at de hadde med seg rike gaver på sin pilgrimsferd. Men i stedet for å dra over Grønliåsen og inn til Oslo, tok de stien over Kullebund og Myrer for først å besøke det lille katolske kapell, St. Klemetskapellet, som hørte innunder den kjente Klemetskirken i Oslo. Kapellet lå der kirken på Klemetsrud ligger nå. Om munkene hadde vært åpenmunnet eller om det hele var en tilfeldighet, skal være usagt. I hvert fall ble de like før de nådde kapellet neste natt, overfalt og brutalt slått i hjel, og likene ble kastet i tjernet like nord for kirken. Sagnet vet også å fortelle at drapet fant sted tre kvarter før midnattsklokken i kapellet ringte i vinternatten og varslet døgnskiftet.

Siden har det hett på folkemunne, at etter reformasjonens innførelse i Norge tok det til å skje meget underlige ting tre kvarter før klokken vil slå 24 den 1. april[1], og forunderlig nok bare hvert 50. år. Sagnet kan fortelle at opp av tjernet stiger de tre munkene, to av dem bærer den tredje og hodeløse munken mellom seg. De drar mot kirken, men stanser utenfor og hytter med nevene knyttet mot kirken. En ytterst frodig folkefantasi har villet ha det til at munkene ikke vil gå inn i kirken fordi den er protestantisk! Derfor ender opptrinnet med at de tre munkene sleper seg møysommelig tilbake til tjernet, og forsvinner med et dumpt plump ned i det nattemørke tjern i et hull i isen.

Folket på Klemetsrud vil, forståelig nok, helst ikke snakke til andre om dette sagnet. Men både i 1866 og 1916 påståes det, at ellers stø og sanndru mennesker så de tre munkene på deres ferd fra tjernet til kirken og tilbake igjen. Så vidt vi vet, besvimte 3 av tilskuerne – en mann og to kvinner – i 1916, synet av den hodeløse munken var en for sterk og gruoppvekkende opplevelse.

Noter

  1. Se Diskusjon:Klemetsrudsagnet for en drøfting av betydningen av denne datoen.

Kilder

  • Artikkelen er basert på Gunnar Pedersens spalte Aktuell historie i Nordstrand blad i 2004, som i denne anledning baserte seg på oppslag i Nordstrand blad 1. april 1966.
  • Pedersen, Gunnar: B.3: Aktuell historie III : Nordstrand og Østensjø - før og nå. 2009. 150 s. Utg. Frie fuglers forlag. ISBN 978-82-995415-5-8. S. 44: Klemetsrud-sagnet.


Lavendel.JPG Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.