Kodikologi

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kodikologi er studiet av håndskrevne bøker som fysiske objekter, altså selve boka og ikke dens skriftlige innhold. Dette omfatter blant annet studier av materialet, som pergament eller papir, blekk, pigmenter, innbindingsmatierale og -teknikk.

Ordet er en sammensetning fra latin og gresk. Det latinske ordet codex betyr 'bok', mens det greske ordet λόγος i denne sammenhengen betyr 'lære'.

Kodikologien er nært knytta til paleografi, studiet av eldre skriftformer. Forholdet mellom de to disiplinene varierer fra en institusjon til en annen, og man kan til og med si at det varierer fra en forsker til en annen. Noen regner dem som helt separate disispliner som til sammen utgjør en viktig del av faget manuskriptstudier; andre mener at det ene er en del av det andre - og det varierer da om kodikologien er en del av paleografien eller motstatt. På noen områder overlapper de hverandre, for eksempel i studiet av marginalia, sekundære innskrifter og annet. Begge disipliner overlapper også kunsthistorie i studiet av bokdekorasjoner.

Som støttedisisplin for historiefaget er et av de viktigste bidragene fra kodikologien muligheten til å bestemme ei boks datering og/eller opphav. Man kan også gjenforene deler av ei bok som har blitt skilt fra hverandre, både gjennom kodikologiske og paleografiske studier.

Litteratur og kilder