Kongens torv i Fredrikstad

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Kongens torv (Fredrikstad)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kongens torv i Gamlebyen med Donkejongården til venstre og Det gamle rådhuset i bakgrunnen.

Kongens torv eller bare Torvet i Gamlebyen ble anlagt etter den store bybrannen i 1672. Torvet ble anlagt ved at man beskar de fire omkringliggende kvartalene i hvert hjørne. Bygårdene som forsvant under disse arbeidene tilhørte byfogd Niels Nielssen Biering, borgerne Lars (Lauritz) Nielssen Tyrholm, Anders Simensen og Karen, Harald Hanssens enke, som derved måtte flytte.[1] Det ligger i krysningen mellom Kirkegaten og Torvgaten. Sentrale bygninger er plassert rundt torvet, som Infanterikasernen fra 1787, Det gamle rådhuset fra 1784, hvor Fredriksstad Sparebank senere holdt til og Donkejongården.

Kongens torv erstattet det gamle torvet som til da hadde ligget syd for kirken. Det nye torvet ble nå liggende mer sentralt i byen, i motsetning til det eldste torvet som var anlagt før festningen. Byggingen av vollene hadde ført til at man måtte rive de ni sydligste kvartalene i byen. I forbindelse med gravearbeider i 2006 avdekket man gamle bygningsrester på Torvet. Utgravninger ble foretatt, og man fastslo at det var rester av bebyggelsen fra før 1672. Blant annet ble det funnet deler av hus med hollandsk teglsten, deler av en brønn og gammel brolegging.

Sentralt på Torvet står idag statuen av kong Frederik II av billedhuggeren Vilhelm Rasmussen. Den ble avduket i forbindelse med Fredrikstads 350-årsjubileum i 1917. På torvet står også gapestokken.

Galleri

Referanser

  1. RA Rentekammeret, Byregnskaper, Fredrikstad nr. 26: Tomteleie, byskatt og sakefall 1672.


Koordinater: 59.20321° N 10.953° Ø