Kragerø Aksidenstrykkeri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aksidenstrykkeriets logo.
Foto: Foto: Berg-Kragerø Museum.
Et utvalg av Aksidenstrykkeriets arbeider.
Foto: Foto: Berg-Kragerø Museum.

Kragerø Aksidenstrykkeri, ble etablert av Sigurd Meidell Andersen, 1. mai 1952. Bedriften startet opp i Jens Silius-gården på Andølingen, hvor det også var butikk.

I 1953 inngikk Aksidenstrykkeriet samarbeidsavtale med bladet Vestmar om å bruke Vestmars trykkeri til sin virksomhet. Aksidenstrykkeriet flyttet da inn i "Vestmargården", som i dag (2019) er Solbekks gård på Jernbanetorget og fikk ansvar for trykkingen av Vestmar. I 1955, da "Vestmargården" på Jernbanetorget ble solgt, flyttet Vestmar og Aksidenstrykkeriet til Godtemplargården vis av vis Håndverkeren (Kragerø Kino). I 1957 ble samarbeidet med Vestmar oppløst. Begge trykkeriene, Aksidenstrykkeriet og Vestmar, fortsatte i samme lokaler frem til 1971. Dette året flyttet Meidell Andersen sin trykkerivirksomhet over til Kragerø Håndverkers foreningsbygg.

I 1978 var det igjen tid for flytting. Det tidligere Eikelands Pensjonat i Stines bakke var til salgs og i mai dette året flyttet Aksidenstrykkeriet all sin virksomhet til sitt nye lokale, hvor de fikk god plass til nye maskiner og utstyr. Trykkeriet drev også med salg av kontormøbler. Fra 1975–78 hadde de utsalg i Stiansens gård (i 2019: Vestøls butikk). Da grunnleggeren Sigurd Meidell Andersen ble syk tok sønnen Helge over driften og broren Kjell tok seg av regnskapet på fritiden.

Høsten 2017 ble Aksidenstrykkeriet lagt ned etter 65-års drift. Og for at denne lokale industrivirksomheten ikke skal bli helt glemt, har utstyr, logoer og materiell blitt gitt i gave til Berg-Kragerø Museum.

Kilder

  • Kragerø Blad Vestmar. Jimmy Åsen.
  • Berg-Kragerø Museum.

Arkiv

Utstyr, logoer, papirer og kunderegisteret fra 1952 og frem til nyere tid, finnes på Berg-Kragerø Museum.