Kristent Konservativt Parti

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kristent Konservativt Parti ble grunnlagt som Norges Demokratiske Parti i 1965, og eksisterte inntil de i 1998 slo seg sammen med Samlingspartiet Ny Fremtid til Kristent Samlingsparti. Dette gikk i sin tur inn i Partiet De Kristne i 2015.

Partiets første leder var Sverre Skien fra Kopervik. Da de stilte liste i Rogaland i stortingsvalget 1965 var det med et program der kristendommen var langt mindre markant enn den senere ble. Det var et konservativt sentrumsparti, med en nokså helning mot høyresida i politikken. Partiets hovedsaker var i stor grad knytta til distriktspolitikk. I midten av 1970-åra hadde de listesamarbeid med utbrytere fra Anders Langes parti, og på slutten av 1970-åra ble partiet forsøkt kuppa av nynazister leda av Erik Blücher fra Norsk Front.

I 1980 kom det en endring i politikken etter at den kristenkonservative Paul Granberg tok over som partileder. Samme år skifta partiet navn til Kristendemokratene. Omkring 1984 ble det så navneendring til Fredspartiet, og i 1990 til Kristent Konservativt Parti. Etter at Granberg tok over ble kamp mot abortloven, samboerforhold og det partiet definerte som «tukling med skaperverket» sentrale saker. Etter hvert ble også motstand mot partnerskapsloven en kampsak.

Partiet forsøkte å få med seg Anita Apelthun Sæle fra Kristelig Folkeparti som toppkandidat i Hordaland. Hun valgte å ikke bli med, men i 1990-åra fikk de med prest og abortmotstander Per Kørner.

Partiet stilte sporadisk opp i valg, men fikk ingen mandat.

Litteratur og kilder