Kristne høytider og merkedager

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kristne høytider og merkedager er dager eller perioder i året hvor kristne minnes spesielle hendelser eller personer.

Katolsk ordning

I middelalderen ble det i Norge markert et stort antall fester og minnedager for helgener. Med reformasjonen disse bort, men mange gikk over til å bli rene merkedager som ble brukt i den folkelige tidsregningen og som varseldager i naturbruket. I Den katolske kirke blir de fleste av disse festene og minnedagene fortsatt markert.

Den romerske kalender er Den katolske kirkes universelle oversikt over høytider og helligdager. I tillegg til denne kommer lokale kalendere, der helgener av lokal betydning og lokale kirkevigsler markeres med minnedager.

Høytider

I katolsk tradisjon er en høytid (latin solemnitas) den høyest rangerte liturgiske feiringen. De to største høytidene er påske og jul. I tillegg til disse regnes visse andre dager, sopm festen for St. Josef, som høytider i den katolske kalender. Det er obligatorisk å gå i kirken på høytidsdager.

Alle søndager er høytidsdager.

Fester

Fester (latin festum) er feiringer av lavere betydning. De er i Den katolske kirke obligatoriske, dvs. at de må markeres i alle kirker.

Minnedag

Minnedager er feiringene av lavest betydning. Disse kan være valgfrie, men mange er også obligatoriske. Det kan forekomme flere valgfrie minnedager på en og samme dag, og man må da velge mellom dem.