Kroki

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kroki over Bergen og omegn, 1653. Her er kun viktige bygninger og landemerker avmerka i kartet.
Kroki over Akerselva mellom Sandaker og Vaterland, tegna av W.F. Ramm i 1806. Krokien gir nok opplysninger til at man kan vite omtrent hvor man er langs elva.

Et kroki eller croqui er ei kartskisse som er tegna uten avanserte hjelpemidler, og som oftest ikke vil ha korrekt målestokk. Karttegneren bruker normalt bare tegnesaker, passer og linjal når et kroki utarbeides, og avstander måles gjerne på øyemål eller ved oppskritting.

Hensikten med et kroki er enten å kunne skape et raskt overblikk over et område ved behov, for eksempel ved militære manøvre, eller det kan være en skisse som brukes i videre kartproduksjon. Krokiet har ofte bare med viktige landemerker, mens andre bygninger og naturformasjoner kan bli utelatt. Et eksempel på dette ser man i krokien over Bergen og omegn som er gjengitt øverst til høyre i denne artikkelen (klikk på bildet for å se en større versjon). Her er festningen, kirkene og noen større bygninger markert, mens det ikke gis noen oversikt over bygatene. En slik kroki vil gi sjøfarende nok landemerker til å kunne styre inn til havna ved å sikte etter festningen og kirketårna, og den vil også kunne være grunnlag for uttegning av et fullstendig kart når man får samla inn oppmålingsdata.

Kilder

  • Kroki i Store norske leksikon