Kruttmølla og Kruttmølledalen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kruttmølla. (oljemaleri fra 1837)

Kruttmølledalen er det trange dalsøkket som går fra Persløkka til RiegelsbakkenKongsberg. Her finner vi fortsatt ruinene etter Sølvverkets gamle kruttmølle. Den ble anlagt i 1730-åra og var i drift til 1865. Her blei det først og fremst produsert krutt til Sølvverket, men også noe for salg. Kruttårnet var plassert et stykke unna resten av anlegget i tilfelle det skulle smelle …

Like ved Kruttmølla går det en sti opp den bratte lia til høyre. Denne stien går til Snaprud-løkka. Denne løkka er i skrivende stund veldig gjengrodd, men det er fortsatt bevart rester etter en løkkelåve.

Mellom den nedre delen av Kruttmølledalen og Bergeløkkene ligger Scheidemannshaugen. Navnet stammer fra familien Scheidemann som hadde tilknytning til området fra 1700-tallet.

Kilde

Se også


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Kruttmølla og Kruttmølledalen er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.