Kvernvollen under Pjåkerud (Tyristrand)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvernvollen
Lw Øvre Kvernvollen 2024.png
Øvre Kvernvollen. Fotografi fra 2024.
Sted: Tyristrand
Fylke: Buskerud
Kommune: Ringerike
Adresse: Vælerenveien 99
Plassene i Kvernvollen. Utsnitt fra norgeskart.no
Øvre Kvernvollen. Utsnitt av et gammelt bilde av området rundt anlegget til Ringerikes Nikkelverk ved Væleren.
Kvernvollen inntegnet på kart fra 1827. [1]
Nedre Kvernvollen. Utsnitt av et gammelt bilde av området rundt anlegget til Ringerikes Nikkelverk ved Væleren.
Kvernvollbråten. Utsnitt av et gammelt bilde av området rundt anlegget til Ringerikes Nikkelverk ved Væleren.

Kvernvollen under Pjåkerud, Tyristrand i Ringerike kommune, var en tidligere husmannsplass under gården Pjåkerud. Plassen eksisterer i dag som flere eiendommer, hvorav gnr. 248, bnr. 26 er den største.

Det har vært (minst) to plasser som har blitt kalt Kvernvollen: Øvre og Nedre. Hvem av de som er eldst er uvisst. I tillegg kommer plassen Kvernvollbråten eller bare Bråten, nevnt med det navnet i folketellingene 1875 og 1891. Trolig bodde det folk der også i 1865, men da er den plassen kalt Kvernvollen. I dag er stedet kjent som Sandbråten.

Kvernvollen har vært husmannsplass under Pjåkerud fra gammel tid. I kirkebøkene er navnet første gang nevnt i 1744, da Martha Jensd. Qvernvolden og Anne Marie Jensd. Qvernvolden ble konfirmert, men plassen er nok mye eldre enn det.

I 1801 er det to plasser i Kvernvollen, Øvre og Nedre.[2] I Øvre bodde Jens Syversen Qvernvolden (i folketellinga står det feilaktig Knutsen), mens Ole Engebretsen bodde i Nedre. Dette går fram av tingboka for Ringerike, der det i april 1800 heter at disse to ble bedt om å fratre de nevnte plassene.[3]

Da Pjåkerud ble delt mellom brødrene Ole og Narve Nubsen i 1828, er plassene også benevnt som Øvre og Nedre Kvernvollen.[4]

Øvre Kvernvollen

Det er uvisst hvem som bodde i Øvre Kvernvollen i 1865. To plasser er nevnt i tellinga bare som Qværnevolden, bebodd av Ole Engebretsen og Erik Johannesen med familier. Erik bodde muligens i Kvernvollbråten. Om Ole da bodde i Øvre eller Nedre Kvernvollen er uvisst.

I 1875 hadde Amund Sørlie flyttet inn i Øvre Kvernvollen med sin familie. Han bodde der fram til han døde i 1928. Det eldste våningshuset som står i Øvre Kvernvollen i dag, ble bygd av Paul Solvang (1913–2004).

Nedre Kvernvollen

Denne plassen lå på andre sida av Bleikmyrveien og er påvist av Per Veien.[5] Han kalte plassen også for «Pjåkerud-Kvernvollen». Det er ikke funnet noen spor etter husene. Muligens har jorda vært dyrka opp etter at husene var borte, noe som gjør det vanskelig å være si helt eksakt hvor husa lå. Per Veien mente han huske at da han var liten så lå det igjen noen stabbesteiner der som husene hadde stått.

Om det bodde folk i Nedre Kvernvollen i 1865 er uvisst (se over). Seinere har det bodd folk der i tellingene fram til 1910. I 1920 er det ikke nevnt noen på plassen.

Kvernvollbråten (Sandbråten)

I 1857 fikk Erik Johannesen f. 1815 husmannskontrakt på den nordvestre Deel af Pladsen øvre Qvernvolden.[6] Dette svarer godt overens med plasseringen av dagens Sandbråten, som er det navnet som brukes i dag.

Plassen er nevnt i 1865, 1875 og 1891, men det kan se ut som om det sto tomt der etter det.

Ifølge Per Veien er huset som står i Sandbråten i dag et hus som ble flytta fra Sagsletta og opp hit: Det var to brødre som flytta dette, Godtheim het de. Det må ha skjedd etter at Verket solgte til Hamremo'-kara. Per husket at den gamle grunnmuren sto igjen på Sagsletta da han var guttunge.

Tyristrand kommune kjøpte eiendommen i 1918.[7]

Se også

Referanser

Eksterne lenker

  • Nedre Kvernvollen i folketellingene 1875 og 1891. I 1900 og 1910 bodde det folk i noe som bare er kalt «Kværnevolden», men om dette er Nedre Kvernvollen eller Kvernvollbråten er uvisst.
  • Kvernvollbråten i folketellingene 1865, 1875 og 1891. Se kommentar under folketellingene til Nedre Kvernvollen.


Koordinater: 60.1033794° N 10.0595129° Ø