Kviteseidbyen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra brann i Kviteseidbyen 1911.
Foto: Ukjent
Kviteseidbyen 2008.
Foto: Arnfinn Kjelland

Kviteseidbyen er kommunesenteret i Kviteseid kommune. Senteret har hatt dette navnet siden slutten av 1800-tallet, da bygdesenteret grodde fram etter en større brann i 1911, og det bymessige preget ble forsterket. De nye byggene ble satt opp tett i tett rundt brygga. Det var den store båttrafikken på Telemarkskanalen som førte til at Kviteseidbyen vokste fram som den gjorde. Kviteseid ligger sentralt i Vest-Telemark, og fra anløpet ved Kviteseid brygge gikk mye av trafikken av folk og varer til og fra bygdene rundt Kviteseid.

Kviteseidbyen har vært administrasjonssenteret i Vest-Telemark. Dei fleste offentlige regionale funksjonene for Vest-Telemark-regionen har vært samlet i dette sentrale kommunesenteret. Dette er årsaken til at i dag mange fagmiljø innen offentlig administrasjon og tjenesteyting er samlet her. Funksjonene er samlet i disse lokaliseringer: Kommunehuset/Statens Hus, Kviteseid Vekst og Mylletorget.

Tusenårssted

Stedet ble utnevnt til Tusenårssted for Kviteseid og er et trivelig handels- og servicesenter. Her er et variert næringsliv innen mange ulike bransjer. Byen huser de gamle tradisjonsvirksomhetene side om side med kafeene, butikkkjedene og IKT-selskapa. Byen har dei siste åra hatt positiv utvikling og vekst.

«Tettstadprisen» 2007

Fylkesordførar Gunn Marit Helgesen overekte ordfører, Torstein Tveito, prisen 2007 under Victoriafestivalen lørdag 21. juni 2008. Juryens begrunnelse var at « - Tettstadprisen 2007 gjekk til Kviteseid kommune for ei samla, kreativ og grønn satsing mot vassfronten i Kviteseidbyen, samt for eit heilskapeleg og godt grep for Kviteseidbyen som ein god møtestad og bustad».

Kviteseid kommune er en av de største reiselivskommunene i Telemark. Flere store hotell både i Morgedal og Vrådal, hyttesenter, skisenter, campinganlegg og gårdsturisme gjør kommunen til vert for tusenvis av gjester hver måned. I sommersesongen er turisttrafikken over Kviteseid brygge et markert innslag.

Kviteseid kommune har lokalisert helsesenter, omsorgssenter, omsorgsbosteder, dagsenter, voksenopplæring, bibliotek og kommunale kontorfunksjoner i Kviteseidbyen. Den tradisjonsrike Kviteseidmarken i februar måned er hovedarrangement vinterstid, mens Victoriafestivalen i juni setter sitt sommerpreg på Kviteseid.

Ekstern lenke