Lærernes hus (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lærernes hus.
Foto: Hellando (2020).

Lærernes Hus, også kalt «Smykkeskrinet», er et konferansesenter i Oslo, eid og drevet av Utdanningsforbundet. Konferansesenteret har adresse Osterhaus’ gate 4, i samme kvartal og i tilknytning til utdanningsforbundets hovedkontor i Hausmanns gate 17, med en bakgård som kobler sammen de to bygningene.

Utdanningsforbundet ønsket å bygge et mest mulig energi- og miljøvennlig bygg med en stor konferansesal og en fasade som symboliserte deres viktige rolle innen utdanning og opplæring. Arkitektkontoret Element AS vant anbudskonkurransen med Smykkeskrin-konseptet som inkluderte en konferansesal med 300 plasser og en glassfasade utformet av kunstneren Jorunn Sannes, som også har jobbet med utsmykningen av fasadene til Den Norske Opera & Ballett og biblioteket i Alexandria. Prosjektet ble påbegynt i 2004 og bygget sto ferdig i august 2009.

Lærernes hus har mottatt mye oppmerksomhet og anerkjennelse både for sin arkitektoniske utforming og for sin miljøprofil. Bygget regnes som et lavenergihus med et forbruk på under 80 kilowattimer per kvadratmeter i året, blant annet gjennom bruk av energibrønner og varmepumper, og blir dermed kategorisert i energiklasse A.

I 2009 mottok Utdanningsforbundet Byggeherreprisen fra Arkitektbedriftene i Norge. I 2010 ble bygningen tildelt Oslo bys arkitekturpris og Betongtavlen, samt i 2015 Houens diplom.

Kilder


Koordinater: 59.91582° N 10.75511° Ø