Meyer (handelsmenn i Mo)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «L.A. Meyer (foretak)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
F.v. Lars A. Meyer, Hans A. Meyer og Carsten S. Meyer, som var henholdsvis far og sønner.
Fotografer: ukjent

Meyer var en handelsfamilie i Mo i Rana. Historisk står familien som den fremste i byen, og både i sin storhetstid og i nyere dager var familien kjent utover landsdelen. De fleste helgelendinger har hørt om han L.A. Meyer på Mo. Foruten handelshuset fra 1860 står familien bak foretak som L.A. Meyer Skibsexpedition og Meyergården.

Historikk

Forretningseiendommer tilhørende handelshuset L.A. Meyer.
Fotograf: ukjent
Meyergården.
Fotograf: ukjent
Annonse i forbindelse med handelshusets hundre år i 1954.
Noen av gravstedene for Meyer-familien på kirkegården ved Mo kirke.
Foto: Siri Iversen (2017).

Handelshuset blir grunnlagt

Lars Aagaard Meyer begynte i 1854 med handel på Vikholmen. Hans far, Hans Abraham Meyer (d.e.) på Strand i Nesna, var da allerede handelsmann, samt eier av en rekke gårder. L.A. Meyer kjøpte i 1860 borgerleiet Mo, som den gangen var et ubetydelig sted innerst i Ranfjorden. Dit flyttet han sin handelsvirksomhet. L.A. Meyer fikk den 21. mai 1860 handelsbevilgning gitt ved kongelig resolusjon.

Handelshuset vokste på noen år til å bli ett av de største i Nordland. Det har omfattet blant annet bakeri, båtbyggeri, dampskipsekspedisjon, gjestgiveri, jernvarer, konfeksjon, malerverksted, møbelsalg, salmakeri, seilmakeri, slakteri, smie og snekkeri.

Gjestgiveri i 1885

Familien står bak Meyergården. Hotellet begynte som gjestgiveri i 1885, da alle nordlandske handelshus fikk gjestgiverplikt. Hotellet i sin nyere form ble grunnlagt i 1930. Det ble i begynnelsen og frem til 1948 drevet av Thora Meyer.

Nytt varehus i 1954

I forbindelse med handelshusets hundre år i 1954, ble et nytt varehus åpnet. Varehuset var på 1.800 m² og hadde modernistisk utforming både eksteriør- og interiørmessig. Varehuset ble omtalt som «[d]et største i sitt slag i landet» og «etter amerikansk mønster».[1] Handelshuset hadde pressemottakelse for avisrepresentanter fra hele landet.

Dette varehuset var forløperen til Meyersenteret.

Kuriosa

  • Et folkelig ordtak lyder slik: «Al den Skid som Verden ejer, faar De kjøbt hos L.A. Meyer.»

Se også

Litteratur

Bøker
  • Hoffstad, Einar (1940): Illustrert norsk næringsleksikon Sider 626 og 627. Yrkesforlaget, Oslo.
  • Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Sider 514 og 515. Det norske næringslivs forlag, Bergen.
Aviser og tidsskrifter
  • Helgelands Blad (06.09.1954): 100 år
  • Helgelands Blad (15.09.1954): L. A. Meyers nybygg på Mo åpnet.
Nettsider

Fotnoter

  1. Se kilde: Helgelands Blad, den 15.09.1954.