L. P. Wettres vei

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

L. P. Wettres vei i Asker går fra Konglungveien til Strandveien. Den er oppkalt etter Lars Pettersen Wettre (1866–1943), Askers ordfører 1922–37 og ligningssjef i 32 år til 1941. Han fikk i 1936 Kongens fortjenstmedalje i gull. Han fikk utrettet atskillig for bygda, der veiutbygging var blant viktige prosjekter. Han eide Nordre Vettre gård, med et hyggelig, eldre våningshus. Et barnepensjonat ble drevet i det store huset på eiendommen, der også Vettre postkontor lå en periode. Veien går inntil jordveien for Nordre, Vestre og Søndre Vettre gård. Jordene drives i dag av eieren av Søndre Vettre, og det dyrkes korn (havre, hvete, bygg). Foruten gårdsbebyggelsene finnes det hovedsakelig eneboliger, noen tidligere sommerhus og fiskerhjem – flere ombygd – i området.

Helt frem til 1950-årene var det vanlig at Oslo-folk («de kondisjonerte») tok opphold på landet fra sankthanstider og frem til midten av september. Hele familien med tjenestepiker på lasset, flyttet inn i hovedbygningen, og sjølfolket levde mer på camping-manér. Det ble kroner av slikt. Særlig mens dampskipstrafikken på Asker-landet florerte, var dette utbredt. Vettre hadde egen dampskipsbrygge, og Oslo-folket leide seg inn i distriktet. Kirkesletta-basaren var en gjenganger i årene (krigen unntatt) 1924–59, tre helger på rad fra sankthans med dans, spill, utlodning og restaurant. Den trakk folk langveisfra og sommergjestene støttet godt opp. Kirkesletta fungerte også som fotballbane og lå der Kiwi-butikken nå ligger, i Slemmestadveien 174. I 1922 var Reidar O. Bergh, president i Norges Fotballforbund, sommergjest på Nordre Vettre. Da ble kamper mellom bylaget og «landslaget» arrangert her.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg L. P. Wettres vei er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.828211° N 10.472789° Ø