Landøya (strøk i Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Landøya er et strøk i Asker med postadresse Nesbru. Det omfatter ytre del av halvøya som ligger mellom nedre del av Neselva, Hestesund og Øvre Nes. Navnet forteller at Landøya ikke alltid har vært landfast. Sjøen skilte øya fra fastlandet der veien som heter Nesbukta, i dag går fra Hestesund til Landøybrua over Neselva. Strøket må ikke forveksles med den langt større skolesonen Landøya.

Mest eldre, senere fornyet bebyggelse i strøket. I eldre tid bodde det mye sjøfolk her, så fra ca. 1850 ferieeiendommer for velstående Oslo-folk. Sonja Henie eide fra slutten av 1930-årene prakteiendommen Granholtet, også kalt «Filmslottet». Kostbare og attraktive tomter og boliger. Landøya skole og svømmehall ligger på grensen til Øvre Nes. Plantasjen A/S har stort utsalg ved Landøybrua.

Jon C. Walter har skrevet Likt og ulikt fra Landøyas historie (2000).

Én velforening: Holmen og Landøya Vel.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Landøya (strøk i Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8592744° N 10.5029100° Ø