Leangkollen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Leangkollen hotell)
Hopp til navigering Hopp til søk
Leangkollen da Sjømannsforbundet eide stedet.
Foto: Karl Harstad

Leangkollen, Bleikeråsen 215 i Asker, er et kurs- og konferansehotell, opprinnelig bygd som hytte for Vidkun Quisling under andre verdenskrig og kalt «Ørneredet» etter tysk forbilde. Oppført på husmannsplassen Bråten under Bleiker. Quisling overtok skjøtet på eiendommen 17. juli 1942, kjøpt av eieren av Bleiker gård, Bjørn Mortensen som også var sjef for Hirden i Asker. Eiendommen var på 58 dekar.

Hytta ble lite brukt under krigen, da den ennå ikke var ferdigstilt og sikret ved krigens slutt. Arkitekten bak det nasjonalromantiske laftebygget på 600 m2 med stor gildehall var Wilhelm K. Essendrop (1893–1971), som også hadde ansvaret for ombyggingen av den nybarokke Villa GrandeBygdøy til Quislings middelalderinspirerte førerbolig Gimle. Hytta ble levert av Heggedal Bruk, eid av Alf Larsen Whist.

Etter frigjøringen i 1945 ble Leangkollen overtatt av staten ved Direktoratet for fiendtlig eiendom, og i 1947 ble stedet solgt til Norsk Sjømannsforbund, som brukte det som ferie- og hvilehjem for sjøfolk. Fra 1970 drev forbundet Leangkollen som kurs- og konferansesenter, og etter flere ombygginger og utvidelser av anlegget inngikk de i 1999 en avtale med Choice Hotels om langtidsutleie av hotellet, som samtidig skiftet navn til Quality Hotel Leangkollen. Hotellet har 98 gjesterom med i alt 156 senger (2008), restaurant, bar, sauna, innendørs svømmebasseng, samt møterom med plass for totalt ca. 650 personer.

Galleri


Koordinater: 59.8316324° N 10.4654555° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Leangkollen er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.