Heggedal Bruk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Heggedal Bruk A/S var en treforedlingsbedrift i Heggedal i Asker kommune. Den ble stiftet i 1917 av Alf L. Whist, og lå mellom jernbanen og Underland-gårdene.

Under den første verdenskrig kjøpte Alf L. Whist opp flere store eiendommer i Heggedal. Han etablerte sagbruk og høvleri på deler av det gamle industriområdet i sentrum, hvor det tidligere hadde vært både fyrstikkfabrikk, trevarefabrikk, gummivarefabrikk og fra 1921 også ullvarefabrikk. I 1938 satte han i gang en skole for laftehuggere på Sjøstrand. Den opphørte i 1941. Sammen med laftehugger og gårdbruker Anders Buen fra Jondalen konstruerte han spesialmaskiner for lafting av tømmerhus og produksjon av takspon. Metoden revolusjonerte byggemåten, og en laftefabrikk ble oppført under krigen på Heggedal Bruks eiendom ved Underland i Heggedal.

Ferdighusene ble i all hovedsak produsert for okkupasjonsmakten. Vidkun Quislings «Ørnerede» på Leangkollen i Asker ble levert fra Heggedal Bruk A/S. Virksomheten var i drift til krigens slutt i 1945. Alf L. Whist var blant annet minister i Quislings regjering fra 2. november 1943 til frigjøringen. Han ble dømt til livsvarig tvangsarbeid for landssvik i 1946, men senere benådet.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Heggedal Bruk er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.