Lebesby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lebesby kirkested i Laksefjord i 1948.
Foto: Det Norske næringsliv : 13 : Finnmark fylkesleksikon, 1952.

Stedet Lebesby (samisk Davvesiida) ligger på østsiden av Laksefjorden, omkranset av holmer og øyer. Lebesby var fram til 1944 administrasjonssenter i Lebesby kommune.

Gjennom tidene har navnet Lebesby gjennomgått mange endringer. Fra 1500-tallet finner en i svenske kilder stedet omtalt som Daveby. Siden skriver man Lybsby, Libbisby, Lysby o.s.v., til det endelige Lebesby. Det samiske navnet på stedet er Davvesiida som kan oversettes med: Den nordligste samiske boplass.

På stedet Lebesby har det fra eldgammel tid vært bosetning, noe som ble bekreftet av arkeologiske utgravninger gjort på 1920-tallet med funn datert fra yngre steinalder til middelalder. Lebesby var, i eldre tider, administrasjonssenter og en viktig møteplass for Laksefjordens befolkning, spesielt i forbindelse med kirkehøytider, som konfirmasjonshelg rundt St. Hans, og dagene rundt Mikkelsmesse. I tilknytning til Mikkelsmesse ble det holdt høstmarked , og stedet yrte av liv.

Den første handelsbevilling ble gitt i 1802 til handelsmann Buch. Folket levde forholdsvis bra opp gjennom dette århundret, tidens forhold tatt i betraktning, også trass krigsutbruddet i 1940. Her var handel, post, telegraf, dampskipsekspedisjon, kirke og prestebolig, skoleinternat, aldersheim og lensmannsgård.

Før siste krig var det en person som mer enn noen annen var årsak til at kommunen og stedet Lebesby var bedre kjent i det øvrige Norge enn kanskje noe annet sted i Finnmark var. Det var Anton Johansen fra Lebesby, best kjent som Lebesbymannen. Han hadde store syner om 1. verdenskrig og det som skulle hende senere. Lebesby, som så mange andre steder i Finnmark, ble høsten 1944 brent av tyskerne og folket ble tvangsevakuert til andre landsdeler. Da gjenreisingen kom i gang 1945-46 ble kommuneadministrasjonen flyttet til Kjøllefjord.

Stedet Lebesby har i dag ca. 110 innbyggere. På stedet fins landhandel, postkontor, kirke, oppvekstsenter med barne- og ungdomsskole, barnehage, bibliotek, lyd -bildestudio, turistinformasjon, svømmehall og aldersheim. Fiske, fiskeoppdrett, landbruk og anleggs- og entreprenørbransjen, samt offentlig og privat tjenesteyting er viktige arbeidsplasser.

Naturen i området er frodig sommerstid, breddegraden tatt i betraktning. Floraen er mangfoldig, og vakker bjørkeskog dekker liene. Her er gode muligheter for rekreasjon, sommer som vinter. Fjellviddene er behagelige å vandre, og havet med idylliske strender kan være svært så forlokkende en sommerstund. Et yrende fugleliv preger holmer og skjær i den varmeste årstiden.

Kilder

Koordinater: 70.5728° N 27.00197° Ø