Lensmann
En lensmann var tidligere en betegnelse på lederen for politiet i landkommuner. Betegnelsen går tilbake til en posisjon kalt bondelensmann, som er kjent fra 1270-årene. Bondelensmannen var en lokal representant for lensherren, det vil si den som hadde fått et område i len og styrte dette. Lensherren kunne også bli omtalt som lensmann, men i historieskrivning har man gjerne valgt å bruke ordet lensherre for å unngå forveksling.
Bondelensmann
Bondelensmannen ble valgt blant bønder av godt ry i lokalsamfunnet, og representerte sysselmannen eller lensherren. Da fogdeembetet ble innført ble bondelensmannen underlagt fogden. Det var fogden som utnevnte bondelensmannen, men almuen måtte godkjenne valget.
Etter innføringen av enevelde og overgangen fra len til amt i 1660-årene var det amtmannen som utnevnte bondelensmenn etter anbefaling fra almuen.
Politi
Ved politireformen i 1994 ble lensmennene integrert i politidistriktene ved at han administrativt ble lagt inn under politimesteren, og dermed fullt ut integrert i politiorganisasjonen. De tidligere omfattende sivile gjøremål ble bortsett fra namsmannsfunksjonen overført til andre etater. Det var fra da av liten forskjell i gjøremålene mellom politiet og lensmennene. Politimestrene ble med dette sjef for både lensmennene (i landlige strøk), og politistasjonssjefene (i mer befolkningstette strøk), innen sitt distrikt.
I 2021 ble tittelen lensmann avskaffa, og alle på dette nivået fikk tittelen politistasjonssjef.